Život

Moskva, Berlín, Paríž? Osem metropol a v každej iný ranný rituál

"Čo si myslíte o raňajkách a ako vyzerá váš ranný rituál? Neverili by ste, no každá krajina má svoje zvyky. Pozreli sme sa na osem vybraných miest vo svete a ako v nich vyzerá začiatok dňa."

, 9. júla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Možno si myslíte, že ráno v každej domácnosti, po celom svete vyzerá rovnako - zazvoní budík, kúpelňa, raňajky a šprint na autobus do práce. Omyl. Svet síce má isté zákonitosti, ale rituály, ktoré sa v jednotlivých krajinách dodržiavajú, sú odlišné.

Keď žijete napríklad v Londýne, môžete si dovoliť podriemať trochu dlhšie a raňajky doma patria k bežnému rituálu. Úplne, až drastický odlišné, je však ráno v New Yorku. Rýchle vstávanie, raňajky za behu cestou do práce.

Švédska spoločnosť vyrábajúca nábytok sa rozhodla vypracovať štúdiu, ktorá skúmala ranné zvyky na viac ako 8000 ľuďoch vo veku od 16 do 60 rokov, v ôsmich svetových metropolách - Berlín, Moskva, Londýn, New York, Bombaj, Paríž, Štokholm a Šanghaj a našla niekoľko zaujímavých odlišností.

Ak žijete v jednom z menovaných miest, určite ste sa s rituálom pri rannom vstávaní stretli.

Berlín


Obyvatelia Berlína žijú rannými rituálmi najviac. Až 57 percent z nich trávi každé ráno v priemere 14 minút v sprche. Berlínčania veľmi oceňujú, keď sa môžu s ostatnými členmi domácnosti podeliť o svoje sny, ktoré sa im počas spánku snívali. Tiež oceňujú ráno ako čas spojiť sa s ostatnými členmi domácnosti, a viac než polovica opýtaných rada diskutuje o svojich snoch z noci počas raňajok. 69 percent respondentov tvrdí, že je dôležité si každé ráno prečítať dennú tlač a 40 percent z nich považuje tento rituál za svoj zvyk.

Londýn


Londýnčania sú synonymom človeka, pre ktorého je ráno najkrajšou časťou dňa v pokoji a bez stresu. Iba 44 percent opýtaných vstáva pred siedmou hodinou, 27 percent z nich nereaguje na prvé zvonenie budíka. Priemerný čas medzi vstávaním a odchodom do práce je podľa štúdie hodina a pol. Tento rituál, ktorý znamená - žiaden stres, eliminuje únavu a človek je v práci kreatívnejší. Podľa štúdie je človek pri takomto spôsobe života schopný riešiť pracovné a iné problémy oveľa efektívnejšie.

Moskva


Moskva je označovaná aj ako mesto nočných sov. Iba 29 percent respondentov sa považuje za ranných ľudí. Avšak napriek tomu, že ráno vstavajú veľmi ťažko, táto časť dňa patrí k ich najpríjemnejším v porovnaní s inými mestami. Moskovčania tiež konzumujú najviac kofeínu zo všetkých skúmaných miest. Až 80 percent z nich sa teší na každodennú šálku kávy alebo čaju, ktorý pre nich znamená nakopnutie do nového dňa.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bombaj


Obyvatelia indického Bombaja sú typické ranné vtáky. Až 40 percent z nich vstáva pred šiestou hodinou a 60 percent z nich pred siedmou hodinou. Avšak až 57 percent opýtaných nereaguje na prvé zvonenie budíka. Bombaj však patrí k náboženský najortodoxnejším mestám. 53 percent z nich sa modlí každé ráno - považujú to za istú formu sebareflexie. Priemerný pracovný deň v Bombaji začína okolo 11:00, preto Bombajčania majú oveľa viac času na raňajky ako iné mestá vo svete. 40 percent respondentov pripravuje raňajky pre ostatných členov rodiny.

New York


Newyorčania sú ranní vtáci. Hore sú už pred siedmou hodinou. Ráno v podaní obyčajného Newyorčana je veľmi hektické. Ženy trávia v priemere 19 minút pred šatníkom, aby si vybrali, čo na seba. Iba 59 percent z nich raňajkuje doma a 66 percent raňajkuje cestou do práce. Prvému jedlu dňa venujú menej než päť minút.

Paríž


Parížanky si nemôžu dovoliť opustiť príbytky bez toho, aby si nedali make-up a nenaparfumovali sa. Zo všetkých skúmaných miest je práve Paríž ten, kde si ženy dávajú na vzhľade najviac záležať. Parížania nemajú príliš veľa času na ranné jedlo ani rozhovor s ostatnými členmi rodiny. Priznáva to 55 percent opýtaných.

Šanghaj


Raňajky v pohodlí domova. Až 80 percent opýtaných Šangajčanov preferuje raňajky doma. Je to najviac zo skúmaných miest. S prípravou na nový deň sa zapodievajú najmenej. V porovnaní s ostatnými metropolami tvorí 14 minút. Starostlivosti o pleť a ďalších podobných praktík ako použivanie dezodorantu sa venuje iba päť percent.

Štokholm


Štokholm je ďalším mestom ranných vtáčat. Až 61 percent opýtaných sa zobudí pred siedmou hodinou ráno. Štokholmčania sa tiež môžu pochváliť tým, že patria k najsebavedomejším ľuďom v rámci prieskumu. Až 66 percent opýtaných obyvateľov sa cíti sebavedomo a isto v tom, ako každé ráno vyzerajú. Obyvateľ švédskej metropoly strávi v priemere 15 minút pri raňajkách. Je to najdlhšie zo všetkých miest. Za negatívum však môžeme považovať to, že až 47 percent z nich raňajkuje s počítačom alebo telefónom v rukách a nezhovára sa s rodinou.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako sú na tom Slováci


Štúdiu o raňajkových návykoch Slovákov prednedávnom urobil aj istý reťazec rýchleho občerstvenia. Podľa jeho zistení Slováci raňajkujú pravidelne, no čoraz menej raňajkujú doma a platí to najmä vo väčších mestách. Ďalším problémom, s ktorým Slováci zápasia, je únava. Vstávame unavení a až 44 percent opýtaných nie je schopných vstať na prvé zvonenie budíka. Vstávanie na etapy si plánuje až 25 percent opýtaných Slovákov.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Zvláštnosti, ktoré musíte poznať, keď podnikáte s Rusmi či Japoncami
Ste v práci vyhorení a nešťastní? Tieto tipy sú pre vás ako stvorené
Toto sú hlavné dôvody, prečo je niekto úspešný a niekto nie
Vedieť čínsky za 10 minút. Nemožné? Táto lektorka vám ukáže, ako na to
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny

Komentáre