Život

Ste v práci vyhorení a nešťastní? Tieto tipy sú pre vás ako stvorené

"Tu je pár jednoduchých rád, ako nájsť zmysel a radosť v práci, ktorá vás už nenapĺňa."

, 18. júna 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein


Nie každý má to šťastie a môže si povedať, moja práca je aj mojím koníčkom. Syndrómom vyhorenia trpí čoraz viac zamestnancov, či už na riadiacich, ale aj na tých nižších pozíciách. Okrem zamestnanca samého je to varovný signál pre zamestnávateľa, že nie je niečo v poriadku.

Autorka knihy Skutočné šťastie v práci Sharon Salzbergová vám poradí, ako s týmto nepríjemným pocitom bojovať. Sharon od roku 1971 prednáša a učí o budhizme. Túto filozofiu sa snaží aplikovať aj do pracovného prostredia.

Podľa autorky je dôležitá všímavosť. Jedným dychom však dodáva, že všímavosť neznamená sedieť v kancelárii s prekríženými nohami a chorobne sledovať kolegov, čo práve v tejto chvíli robia, ale je to o tom, aby ste našli balans medzi tým, čo sa deje a medzi tým, ako na to reagovať.

Salzbergová uvádza 12 jednoduchých bodov, ako získať väčšiu motiváciu v práci a byť šťastný za menej než 10 minút.

1. Šťastie v práci prichádza so zmyslom a významom, ktorý v práci vidíte

Podľa prieskumu, ktorý bol urobený, zamestnanci tvrdia, že neboli šťastnejší v práci, ako keď videli, že projekt, na ktorom pracujú, si niekto všimol. "Jedným z najväčších zdrojov (neštastia) je pocit nedocenenosti,“ konštatuje Salzbergová.

Ďalší výskum hovorí o tom, že ľudia, ktorí vidia význam vo svojej práci, sú oveľa oddanejší spoločnosti, pre ktorú pracujú.

2. Urobte si zoznam, na ktorých ľudí sa spoliehate, a ktorí sa spoliehajú na vás!

Salzbergová žiada od svojich poslucháčov, aby taký zoznam vytvorili. "Koľko ľudí potrebujete na to, aby ste svoju prácu urobili dobre?" pýta sa. Ak pracuje programátor na projekte, ktorý si vyžaduje dizajnéra, tak jeden bez druhého nemôžu fungovať, aby sa produkt dobre predával. Práve tu si uvedomíte, ako veľmi je prepojená vaša práca s prácou vašich kolegov.

3. Ak máte dôležité rokovanie, myslite na výsledok!

Pripravte sa na stretnutie! Premyslite si dobre, čo od rokovania očakávate! Podľa Salzbergovej sú dôležité tieto otázky: Chcem obchod pokaziť? Chcem na obchode získať? Chcem prísť s riešením? Ak si na ne zodpoviete, tak máte veľkú šancu, že nájdete odpoveď a riešenie. Následne vám to pomôže, aby ste boli počas pracovného dňa vo väčšej pohode a budete ho mať pod kontrolou.

4. Nájdite spôsob, ako zastaviť alebo spomaliť rýchly pracovný kolotoč!

V práci ste zavalení množstvom úloh, e-mailov, pracovných schôdzok. Je to stav, ktorý zažíva asi každý z nás. Deň sa potom skončí a vy sa cítite mizerne. Podľa Salzbegovej niekedy úplne stačí, aby ste si dali malú prestávku, aby ste sa nadýchli. "Ak nebudete mať chvíľu pre seba, stratíte kreativitu, vaša produktivita spadne na minimum, budete nervózni, pohneváte si kolegov a problém je na svete," upozorňuje.

5. Zvoní vám telefón? Počkajte a nedvíhajte ho hneď na prvýkrát!

Salzbergová radí: „Namiesto toho, aby ste dvihli telefonát na prvýkrát, dýchajte a zdvihnite až na tretíkrát.“ Počas týchto dvoch zvonení získate viac priestoru, aby vás človek na druhej strane vnímal úplne inak.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


6. Počkajte chvíľu, kým stlačíte tlačítko „poslať“!

E-maily, ktoré posielate, si prečítajte ešte raz. Niekedy sa stáva, že posielate e-mail, ktorý je plný "podpásoviek" a nepríjemných odkazov. Ak poštu raz odošlete, ani najmodernejší systém vám nepomôže opraviť rozhodnutia, ktoré ste urobili s horúcou hlavou. Nechajte si čas na to, aby ste prehodnotili obsah, ktorý je v e-maile.

7. Pošlite ten nepríjemný e-mail najprv sebe!

Rada, ktorá sa týka bodu číslo šesť. Ak ste napriek všetkému rozhodnutý, že e-mail plný hnevu aj tak pošlete, tak ho pošlite najprv sebe. Získate pocit, ktorý bude mať príjemca. Môžete si tak ľahšie predstaviť, ako vašu správu asi pochopí adresát.

8. Robte len jednu činnosť!

Je to neuveriteľne ťažké, hlavne keď ste zavalení povinnosťami. No rada číslo osem znie, snažte sa robiť počas dňa jednu činnosť. Keď si dávate kávu, tak pite kávu a neriešte e-maily. Je to ďalšia pomoc, aby ste dokázali čeliť pracovným tlakom.

Aj keď multitasking (robenie viac činností) môže vo vás vyvolať pocit, že ste viac efektívny, nie je to tak.

9. Všetci sú iba ľudia

Keď ste na rokovaní, pohodlne sa usaďte a rozhliadnite sa okolo seba. Uvedomíte si, že každý človek, ktorý sa s vami zhovára alebo je na blízku, túži iba po jednom, byť šťastný.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


10. Meditujte!

Meditácia je dôležitá, aby ste si uvedomili a počúvali sami seba. Eliminujete tak veľkú časť stresu a úzkosti. "Dýchajte zhlboka a počúvajte svoj dych tak, aby ste cítili, ako vydychujete a vdychujete. Zaznamenávajte pocity a emócie, ktoré prichádzajú a skúste sa do nich čo najlepšie vložiť. Takýmto spôsobom problém nehodíte niekde pod posteľ, kde je už niekoľko podobných, ale získate naň pohľad a riešenie," radí Salzbergová.

11. Zhodnoťte, čo bolo počas dňa pozitívne a čo negatívne!

Keď v práci skončíme, tak máme dostatok času, aby sme si rozanalyzovali, čo nebolo podľa našich predstáv. Salzbergová odporúča zamerať sa tiež na to, čo bolo dobré. Týmto spôsobom nepopierate, že niektoré veci nešli najlepšie, no na druhej strane získavate bohatší obraz o tom, čo sa stalo.

12. Nastavte si časovač!

V ére IT rozmachu nepotrebujeme špeciálne prístroje na meranie času. Keď začnete s nejakou úlohou, nastavte si časový interval, ktorý bude zvoniť každých 25 minút. Na chvíľu vás rozptýli a donúti uvedomiť si, či stále pracujete na pracovnej úlohe alebo bezcieľne surfujete po internete.

Komentáre