Život

Toto sú hlavné dôvody, prečo je niekto úspešný a niekto nie

"Ste úspešní alebo neúspešní? Čo robíte preto, aby ste úspech dosiahli? "

, 4. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Istý úspešný podnikateľ dostal raz pohľadnicu od iného úspešného podnikateľa. Hoci sa obaja v živote nestretli, ten prvý povedal, že pozdrav mal preň veľmi veľký a hlboký význam. "Verím v to, že na to, aby sme boli úspešní, si musíme osvojiť návyky, ktoré nás k úspechu dovedú," skonštatoval podnikateľ. Aký je teda rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými ľuďmi? V čom sú o krok vpred? Možno sú to pre vás malichernosti, no plynú zo skúseností tých, ktorí v živote niečo dokázali. O tom, čo pohľadnica znázorňovala, sa dozviete na konci článku.

Tu sú hlavné rozdiely úspešných a neúspešných ľudí



1. Úspešní ľudia prijímajú zmeny. Neúspešní sa zmien boja. Urobiť zmenu vo svojom živote je jedna z najťažších vecí, s ktorou sa človek borí. Svet a technológie napredujú vražedným tempom. Ak sa tomu tempu, respektíve trendom neprispôsobíme, nemáme šancu uspieť. Úspešní ľudia zmeny prijímajú ako novú výzvu.

2. Úspešní ľudia hovoria o svojich nápadoch a myšlienkach. Neúspešní ľudia ohovárajú iných.
Namiesto toho, aby sa zapodievali skvelým nápadom a diskutovali o ňom s ľuďmi, ktorí niečo dokázali, tárajú a zapodievajú sa inými ľuďmi. Úspešných nezaujíma, čo má oblečené ich kolega. Úspešných zaujíma to, ako sa predá ich nápad a či má šancu stať sa trendom do budúcnosti.

3. Ak úspešní ľudia zlyhajú, tak z neúspechu vyvodia patričnú zodpovednosť. Ak zlyhá neúspešný človek, viní z toho ostatných Skutočný líder má vzostupy a pády na dennom poriadku, či už ide o kariéru alebo súkromný život. No za všetko, čo urobí alebo urobil, prijíma plnú zodpovednosť. Obviňovanie z vlastného neúspechu iných vo vašom živote nič nevyrieši. Jedine to, že si získate viac nepriateľov ako priateľov.

4. Úspech pre úspešného človeka je prínosom pre každého - podelí sa oň. Neúspešný človek ťaží iba pre seba Skutoční vodcovia svojou tvrdou prácou a výsledkami, ktoré dosiahli, motivujú aj ostatných tým, že hovoria o svojej ceste za víťazstvom

5. Úspešní ľudia chcú, aby boli úspešní aj ďalší. Neúspešní ľudia dúfajú vo vaše zlyhanie. Ak pracujete v skupine, musíte si uvedomiť, že váš úspech do veľkej miery súvisí s tým, ako pracuje celá skupina. A platí to aj naopak. Preto mnoho firiem dbá na to, aby ich zamestnanci dosahovali čo najlepšie výsledky.

6. Úspešní každý deň čítajú a vzdelávajú sa. Neúspešní strácajú čas pred televíziou. Vzdelávanie a čítanie vás donúti rozmýšľať a hľadať nové nápady pre podnikateľský plán, respektíve pre zlepšenie projektov a zadaní od šéfa. Vďaka štúdiu konkrétnej literatúry sa stanete znalý problematiky, čo vás posúva v kariérnom aj osobnom rebríčku. Televízia vám na krátky čas dovolí zabudnúť na problémy, no nevyrieši ich za vás. Tie vás počkajú.

7. Úspešní sa neustále učia. Neúspešní iba snívajú. Učiť sa a neustále sa zlepšovať znamená byť o krok pred konkurenciou. Ak o úspechu iba snívate, tak skutočná šanca vám prekĺzne pomedzi prsty.

Ďalšie významné rozdiely, ktoré rozlišujú úspešných od neúspešných je ich nálada a postoj k veci. Z úspešných ľudí vyžaruje radosť, o ktorú sa delia s ostatnými. Zatiaľ čo neúspešní v sebe hromadia hnev a zlosť, zatvárajú sa do seba. Kam patríte vy?

O rozdieloch rozprával úspešný podnikateľ a kouč Dave Kerpen


Pohľadnica, ktorú dostal Dave Kerpen. Foto: Dave Kerpen

Komentáre