Život

Rádio Devín slávi jubileum, pre svojich poslucháčov je tu už 50 rokov

"Rádio si 50. výročie začiatku vysielania pripomenie špeciálnou reláciou."

TASR, 15. januára 2022 12:04
Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Rádio Devín si tento rok pripomína 50. výročie začiatku vysielania. Svoju históriu približuje poslucháčom každú nedeľu o 16.30 h cyklom Devín ušami dejín, ktorý autorsky pripravili dvaja režiséri a kabaretiéri Jakub Nvota a Kamil Žiška. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Dejiny Rádia Devín približujú autori z vlastného uhla pohľadu v kontexte doby a za pomoci bohatého rozhlasového archívu. "Necítim sa pri tejto relácii ani ako autor, ani ako interpret," hovorí Nvota. "Najbližšie tomu bude someliér. K dejinným udalostiam, aby sa dali stráviť, vyberám tie najlepšie ukážky z archívu. A viem to s kolegom Žiškom aj patrične zdôvodniť a okomentovať," vysvetlil.

"Sledovať - presnejšie počúvať - tvorbu v dejinách Rádia Devín je v každom prípade dobrodružstvo, skoro ako by ste sa pozerali na akúsi panorámu kultúrnych okamihov v našej histórii: starý album fotografií, ktoré nanovo prehovárajú k prítomnosti. A popritom si kabaretne dišputujete s kolegom Nvotom ako na nejakej čarovnej recepcii, kde podávajú pestré rozhlasové menu," priblížil rozhlasovú novinku Kamil Žiška. Dramaturgička Viera Benediková oceňuje príležitosť režírovať dvoch režisérov: "To sa dramaturgovi málokedy pošťastí, ak vôbec. A so skúseným zvukovým majstrom Petrom Daniškom je vždy radosť pracovať, lebo rozumie zvuku a vie oceniť aj klenoty archívu, s ktorými pracujeme."

Ďalšiu časť cyklu Devín ušami dejín si poslucháči môžu vypočuť v nedeľu 16. januára o 16.30 h.

Komentáre