Život

RADÍME: Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach

"Jednou z možností je vytvoriť najvhodnejšie prostredie počas najhoršieho času. Pes či mačka by sa mali dať dovnútra domu. "

TASR, 28. decembra 2022 14:19
Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach. Preto je nutné v čo najväčšej miere odstrániť ich dosah na štvornohých miláčikov. Pre TASR to uviedol prezident Komory veterinárnych lekárov (KVL) SR Ľubomír Kráľ.

Jednou z možností je vytvoriť najvhodnejšie prostredie počas najhoršieho času. Pes či mačka by sa mali dať dovnútra domu. V izbe by sa malo zapáliť svetlo a zatiahnuť rolety alebo závesy. Pustiť sa môže aj rádio, poukazuje Kráľ.

Zvieratám možno podľa veterinárneho lekára podať aj prípravky na upokojenie. Tie je však nutné zabezpečiť s dostatočným predstihom pred Silvestrom. "Existuje viacero foriem preparátov (gély, tablety, kvapky, difuzéry, obojky) s rôznymi účinnými látkami a odlišnými mechanizmami pôsobenia," poukázal Kráľ. Dodal, že výber lieku treba riešiť s veterinárom, aby sa prihliadlo na konkrétne zviera, jeho stav a potreby.

"Jeho zabezpečenie si netreba nechávať na poslednú chvíľu, keďže nástup účinku nie je okamžitý, ale vyžaduje svoj čas, v niektorých prípadoch aj niekoľko dní," poznamenal Kráľ. Použitie liekov na liečbu úzkostí u ľudí je podľa neho nevhodné a pri určitých molekulách kontraindikované.

Komentáre