Život

Výzvu Ide nám o život doteraz podporilo 120 organizácií

"Iniciatíva Ide nám o život vznikla bezprostrednej reakcii na teroristický útok z 12. októbra v centre Bratislavy, pri ktorom boli zavraždení dvaja muži. "

TASR, 13. decembra 2022 13:15
Snímka z pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave 14. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Verejnú výzvu Ide nám o život, ktorá žiada bezpečný život na Slovensku pre LGBTI+ ľudí, doteraz podporilo vyše 32.000 ľudí, 120 organizácií a firiem. Zástupcovia iniciatívy zároveň opätovne apelujú na politických predstaviteľov, aby podnikli konkrétne kroky na zlepšenie života ľudí z tejto komunity.

"Dva mesiace po vražde Matúša a Juraja LGBTI+ ľudia na Slovensku stále čakajú na prijatie konkrétnych zmien na politickej úrovni. Ani po niekoľkých stretnutiach s predstaviteľmi vlády SR sa päť požiadaviek z výzvy Ide nám o život nepretavilo do konkrétnych návrhov vlády či parlamentu. Rovnako neutíchajú homofóbne či diskriminačné útoky či dokonca legislatívne návrhy od niektorých poslancov," skonštatovala iniciatíva.

Poukazuje na to, že spoločenská akceptácia a právne postavenie LGBTI+ ľudí na Slovensku sú jednými z najhorších v Európskej únii. "Sme jednou z posledných krajín EÚ, ktorá nemá vytvorený žiadny legislatívny rámec na podporu partnerstiev párov rovnakého pohlavia ani politiky pre ochranu dúhových rodín. Najlepší záujem detí, ktoré vyrastajú v týchto rodinách, nie je rešpektovaný. Zároveň transrodoví ľudia nemajú v súčasnosti prístup k zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou," priblížil hovorca iniciatívy Martin Macko.

Iniciatíva Ide nám o život vznikla bezprostrednej reakcii na teroristický útok z 12. októbra v centre Bratislavy, pri ktorom boli zavraždení dvaja muži. Vyše 60 rôznych občianskych organizácií vo výzve žiada bezpečný život na Slovensku pre LGBTI+ ľudí, ich deti a rodiny.





Komentáre