Život

Pribudli dva nové pamätné dni, 6. marec bude deň obetí pandémie

"Druhým pamätným dňom sa má docieliť, aby sa problematike rizikového správania žiakov a študentov venoval adekvátny priestor."

TASR, 5. januára 2023 15:57
Na snímke pamätná tabuľka pri spomienkovej lipe pre obete pandémie Covid-19 v Parku Ľudovíta Štúra v Žiline v pondelok 4. októbra 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Od roka 2023 pribudli na Slovensku dva nové pamätné dni. Deň obetí pandémie COVID-19 bude pripadať na 6. marca. Zároveň sa 22. september stáva Dňom boja proti nenávistným prejavom na deťoch. Vyplýva to z dvoch noviel zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktoré nadobudli účinnosť 1. januára.

Pozostalí obetí pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku sa spojili v občianskom združení Skutočné obete a usilovali sa o pripomenutie pamiatky svojich blízkych aj iniciatívou na schválenie dňa obetí pandémie. Pamätný deň bude pripadať na 6. marca, pretože je to deň prvého potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Druhým pamätným dňom sa má docieliť, aby sa problematike rizikového správania žiakov a študentov venoval adekvátny priestor. Dátum 22. september súvisí s návratom detí do školských zariadení po prázdninách. Vtedy by podľa poslancov bolo vhodné venovať priestor tejto problematike, keďže vedenie škôl je prvé týždne zaťažené agendou spojenou so zberom dát či evidencie žiakov a študentov.

Komentáre