Život

Prezidentka podpísala rozširujúcu ochranu psov či mačiek pred týraním

"Právna úprava má reagovať na prípady, v ktorých došlo k utýraniu zvierat, najmä psov, v dôsledku výroby "psích mastí". "

TASR, 5. apríla 2023 11:36
Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, ktorá rozširuje ochranu psov, mačiek či fretiek pred týraním a zároveň upravuje trestnú zodpovednosť za usmrtenie spoločenského zvieraťa. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Novela upravuje trestnú zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zvieratá s cieľom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože či kožušiny, a to v prípadoch, keď neboli splnené zákonné dôvody na usmrtenie zvieraťa. Za spoločenské zviera sa podľa novej úpravy považuje pes, mačka a fretka. Zavádza sa nová skutková podstata trestného činu usmrtenia spoločenského zvieraťa bez primeraného dôvodu.

Právna úprava má reagovať na prípady, v ktorých došlo k utýraniu zvierat, najmä psov, v dôsledku výroby "psích mastí". Autori novely pripomenuli, že doterajšie znenie zákona umožňuje v tomto prípade stíhať páchateľa za týranie, ale nerieši, keď sa s protiprávne usmrteným psom či mačkou ďalej nakladá, a to spracovaním ich ostatkov na konzumáciu a výrobu mastí.

Legislatíva má zabezpečiť aj zvýšenú trestnoprávnu ochranu zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové a rekreačné účely. Účinná má byť od 1. mája.

Prezidentka okrem toho podpísala aj novelu zákona o radiačnej ochrane.


Komentáre