Život

Päť dôvodov, prečo muži odmietajú sex

"Niečo na upokojenie. Zvyčajne to nemá nič spoločné s vami, dámy. "

Zuzana Onufer, 6. augusta 2015 14:00
Foto: TASR/AP
Už dávno neplatí, že muž je kedykoľvek pripravený mať sex a žena sa tejto jeho túžbe prispôsobuje. V poslednom čase preberajú iniciatívu ženy, avšak nie vždy sú úspešné. Tu sú najbežnejšie dôvody, prečo vás muž odmietne a rady, ako ho dostať späť do formy.

1. Trpí depresiami


"Klinická depresia je jedným z najväčších zabijakov libida u mužov," hovorí vancouverský sexuálny terapeut David McKenzie. Muži všetkých vekových kategórií začnú mať nižší sexuálny apetít, ak trpia touto psychickou poruchou. Čo môžete urobiť? McKenzie radí, zistite si všetko o tejto chorobe, aby ste lepšie pochopili, čo partner prežíva. Kľúčová je trpezlivosť, a to najmä v priebehu liečby. Zatiaľ čo antidepresíva sú veľmi účinné pri liečbe depresie, ich vedľajším efektom je zníženie záujmu o sex.

2. Pokles hladiny testosterónu


"Keď muž prekročí hranicu 40 rokov, hladina testosterónu začína klesať," tvrdí McKenzie. Väčšinou sa to deje postupne v priebehu času. Niekedy však u mužov nastáva náhla strata testosterónu, čo sa nazýva andropauza a jej príznakmi sú strata energie, depresívne stavy, strata sexuálnej túžby. Podľa sexuálneho terapeuta je zníženie hladiny testosterónu fyzický jav, ktorý sa dá liečiť. Prehovorte teda partnera, aby navštívil príslušného lekára.

3. Jeho sexuálna sebadôvera je nízka


Muži s nízkou úrovňou dôvery v ich erektilnú funkciu trpia častejšie ako iní nedostatkom túžby po sexe. "Dokonca jedna jediná skúsenosť s erektilnou dysfunkciou znamená pre mnoho mužov zacyklenie, kedy stále myslia na to, že sa im to môže stať znova a ich libido sa rapídne znižuje," hovorí sexuálna terapeutka Brandy Engler. Ak má váš muž problémy s dosiahnutím alebo udržaním erekcie, snažte sa ho upokojiť a povzbudiť, namiesto posmeškov alebo urážok. Dajte mu čas a vytvorte príjemné láskyplné prostredie, aby sa uvoľnil.

4. Je vystresovaný


Podľa jednej štúdie je stres z práce číslo jeden v rámci dôvodov zníženej túžby po sexe. Keď ste v strese, vaše telo je napäté a nie ste schopný sa uvoľniť a prežívať radosť. V takejto situácii máte plnú hlavu pracovných povinností a sex je to posledné, po čom by ste na konci rušného dňa snívali. Mnoho žien si mužovo odmietanie vzťahuje na seba a sú z toho nešťastné.

Podľa McKenzieho asi 98 percent mužov uvádza, že ich nedostatok záujmu o sex nemá nič spoločné s tým, čo cítia k svojim partnerkám. Neberte si to teda osobne a namiesto sexu si s vystresovaným manželom spravte príjemný večer pred telkou.

5. Vo vzťahu niečo škrípe


To by ste sa divili, ako silné je prepojenie mysle a tela, keď príde na to mať sex. „Ak muž premýšľa nad problémami, ktoré aktuálne máte vo vzťahu, jeho telo nereaguje na želanie mať sex,“ hovorí Engler. Preto nebuďte prekvapená, ak máte medzi sebou nejaké nevyriešené veci, že jeho libido je nízke. Riešením je porozprávať sa a vyjasniť si veci mimo spálne.

Zdroj: besthealthmag.ca, womenshealthmag.com

ODPORÚČAME AJ:
Riziko rozvodu: Zistili sme, v ktorom veku je najväčšie
Narcisti potrebujú na svoju dokonalosť potvrdenie
Buďte nenápadní: Toto sú kódované výrazy pre sex

Komentáre