Život

Pražská lavička bude aj bratislavskou

"V Bratislave postupne pribudne 1000 nových lavičiek s československým dizajnom. Prvých šesť si už teraz môžete vyskúšať pri Primaciálnom paláci."

TASR, 7. augusta 2020 11:56
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Bratislava 6. augusta (TASR) – Vizuálnu identitu Bratislavy bude tvoriť aj pražská lavička. Prostredníctvom spolupráce Metropolitného inštitútu Bratislava (MIB) a Inštitútu plánovania a rozvoja hlavného mesta Prahy (IPR) môže slovenská metropola využiť dizajn lavičiek, ktorý využíva Praha. Magistrát informoval, že v Bratislave postupne pribudne 1000 nových lavičiek s československým dizajnom, prvú si od štvrtka môžu vyskúšať záujemcovia na nádvorí Primaciálneho paláca.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo ozrejmil, že Bratislava teraz nemusí vypisovať architektonickú súťaž. "V Prahe táto súťaž trvala skoro dva roky a bol to komplikovaný a drahý proces. Keďže chceme dostať viac pohodlných miest do Bratislavy čo najskôr, oslovili sme Prahu, či by sa o svoj dizajn s nami podelila," dodáva Vallo, podľa ktorého hlavné mesto takto ušetrí nielen čas, ale aj približne 90.000 eur na nákladoch.
Dizajnéri zo štúdia Olgoj Chorchoj sa postarali o to, aby v sebe spájala minulosť so súčasnosťou, vďaka čomu sa hodí do moderných, ale aj historických ulíc nášho mesta. Lavička je ergonomická, ľahká, elegantná a výhodou jej premysleného dizajnu je aj jednoduchý servis. Prvých 6 takýchto lavičiek nájdete už teraz pri fontáne vo dvore Primaciálneho paláca a celkovo ich v Bratislave budeme mať až 1 000. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Pražská lavička svojím dizajnom nadväzuje na historickú československú, ľudia si ju pripomenú aj z rozprávok o krtkovi. Architekt MIB-u Roman Žitňanský vyzdvihol jej mäkké tvary definujúce ergonómiu sedenia v spojitosti s eleganciou konštrukcie, ktorá vo verejných priestoroch často chýba. "Výhodou je aj jej jednoduchý servis," dodal.

Svoj názor môžu pridať tiež obyvatelia či návštevníci metropoly, ktorí si od štvrtka vyskúšajú lavičku pri fontáne sv. Juraja na prvom nádvorí Primaciálneho paláca. Spätnú väzbu budú zbierať dobrovoľníci počas prvých dní od štvrtka do utorka 11. augusta.

Riaditeľ MIB-u Ján Mazúr informoval, že spolu s lavičkou pribudnú do Bratislavy aj ďalšie prvky mobiliára podľa českého vzoru - kôš a stojan na bicykle, ktoré ladia s mestským prostredím, tvoria jednotný set vhodný do centra mesta, ako aj do okolitého prostredia a mestských častí.

Komentáre