Život

Už aj v Prešove môžete využiť zdieľané elektrické kolobežky

"Po Bratislave a Košiciach je Prešov tretím slovenským mestom, v ktorom Bolt prevádzkuje elektrokolobežky. "

TASR, 21. júla 2020 13:32
Na snímke prezentácia a uvedenie do testovacej prevádzky zdieľaných elektrokolobežiek spoločnosti BOLT v Prešove 20. júla 2020. Foto: TASR – Milan Kapusta
Prešov 20. júla (TASR) – Skúšobnú prevádzku zdieľaných elektrických kolobežiek spustili v pondelok v Prešove. Rozmiestnené budú na celkovo 45 miestach - v centre mesta, v blízkosti autobusovej a vlakovej stanice, Prešovskej univerzity, pri obchodných centrách či zastávkach MHD. Cieľom je podľa radnice zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.



Mesto podpísalo memorandum so spoločnosťou Bolt, ktorá bude zabezpečovať servis elektrokolobežiek. Radnica informovala, že počas testovania bude možné zistiť prípadné nedostatky služby a nastaviť systém pre dlhodobú prevádzku.



Medzi ich najväčšie výhody patrí rýchle premiestňovanie na krátke vzdialenosti. Pri údržbe a dobíjaní e-kolobežiek ich bude prevádzkovateľ dezinfikovať. "Prešovu sa úspešne darí napĺňať víziu moderného európskeho mesta. Veľmi ma teší, že k fungujúcim projektom v meste teraz pribudli aj zdieľané e-kolobežky," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová. Mestu pritom nevznikajú prevádzkové náklady.

Zapožičanie prebieha cez aplikáciu spoločnosti v smartfóne a naskenovaním QR kódu. Spoplatnené je odomknutie elektrokolobežky a každá minúta strávená ne nej. Po ukončení jazdy ju užívateľ nechá v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ ju nechá inde, hrozí mu pokuta 30 eur. "V rámci povolených oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste tak, aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou," uviedla spoločnosť.

Elektrické kolobežky majú zabudované zariadenie GPS, ktoré aplikácii poskytuje údaje o mieste, kde je kolobežka umiestnená a pripravená k vypožičaniu. Maximálna rýchlosť tohto dopravného prostriedku je 25 kilometrov za hodinu, na jeden nabíjací cyklus dokáže prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov.

Po Bratislave a Košiciach je Prešov tretím slovenským mestom, v ktorom Bolt prevádzkuje elektrokolobežky. "Tento druh mikromobility je známkou perspektívnej budúcnosti mesta," uviedol regionálny manažér spoločnosti pre strednú Európu Roman Sysel.





Komentáre