Život

Práskanie bičov na námestí v Bardejove pripomenulo minulosť Rusínov

"Podujatie sa začalo krojovým sprievodom účinkujúcich súborov z regiónov Sniny, Medzilaboriec, Svidníka, Bardejova či Starej Ľubovne."

TASR, 13. júna 2022 11:49
Na snímke krojový sprievod počas celonárodných osláv Dňa Rusínov na Slovensku 12. júna 2022 v Bardejove. Foto: TASR - František Iván

Práskanie bičov, ktoré v nedeľu popoludní znelo Radničným námestím v Bardejove, malo pripomenúť minulosť Rusínov, ich život na beskydských poľanách. Uviedol to pre TASR predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš. Za účasti zahraničných hostí vyvrcholili v Bardejove kultúrnym programom celonárodné oslavy Dňa Rusínov Slovenska.

Ako Karaš priblížil, podujatie sa začalo krojovým sprievodom účinkujúcich súborov z regiónov Sniny, Medzilaboriec, Svidníka, Bardejova či Starej Ľubovne, ktorý sa od športovej haly presunul na bardejovské námestie. "Na námestí sprievod čakali heligonkári zo Svidníka a chlapi s bičmi, ktorí nimi pukali po celom námestí a chceli tým symbolizovať, že Rusíni sú ľudia z hôr, kde naši predkovia žili, na poľanách, majdanoch, v Beskydách, ktoré v našich regiónoch máme," ozrejmil.

Súčasťou kultúrneho programu bolo i požehnanie rusínskemu národu v zmysle pre Rusínov charakteristického východného obradu, jeho vyvrcholením bolo vystúpenie profesionálneho Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS). Ako hostia sa na ňom zúčastnili aj predseda Svetového kongresu Rusínov z Budapešti, Rusíni, Lemkovia z Poľska i z Ukrajiny.

Podľa Karaša bolo nedeľné podujatie i symbolickým odkazom, že Rusíni sú jednou z 13 oficiálne uznaných národnostných menšín žijúcich na Slovensku. "V kontexte posledných dní, keď si ľudia zamieňajú Rusínov a Ukrajincov, alebo ich nejako spájajú do jednej národnosti, je treba odkázať, že na Slovensku máme uznanú aj rusínsku aj ukrajinskú národnostnú menšinu a netreba zjednocovať tieto dve kultúry," podotkol Karaš.

Súčasťou pripomenutia si Dňa Rusínov Slovenska, za ktorý Svetový kongres Rusínov v roku 2009 označil 12. jún, bude v pondelok (13. 6.) aj 21. ročník celoštátnej súťaže v recitácii v rusínskom jazyku Duchnovičov Prešov a pietny akt kladenia vencov k pamätníku rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča v Prešove.

Komentáre