Život

Post Bellum na Deň vojnových veteránov organizuje verejnú zbierku

"Stacionárne pokladničky, do ktorých môžu ľudia prispieť ľubovoľnou sumou a získať za to symbolický vlčí mak, sa nachádzajú v mnohých prevádzkach po celom Slovensku."

TASR, 11. novembra 2021 13:36
Vlčí mak na klope kabáta ako symbol Dňa vojnových veteránov, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Občianske združenie (OZ) Post Bellum na Deň vojnových veteránov, ktorý pripadá na štvrtok, už piatykrát organizuje verejnú zbierku. Získané financie používajú na dokumentovanie príbehov pamätníkov a veteránov z druhej svetovej vojny. Informovala o tom hovorkyňa OZ Vanda Hlaváčková.

"Organizácia Post Bellum aj tento rok pripomína príbehy tých, ktorí prežili SNP a bojovali za slobodu pre ďalšie generácie. Aby minulosť nemohol nik spochybniť," priblížila Hlaváčková. Stacionárne pokladničky, do ktorých môžu ľudia prispieť ľubovoľnou sumou a získať za to symbolický vlčí mak, sa nachádzajú v mnohých prevádzkach po celom Slovensku. "Tam zbierka potrvá až do 18. novembra. Zároveň môžete vo štvrtok vo všetkých častiach Bratislavy stretnúť desiatky dobrovoľníkov s makmi," spresnila Hlaváčková.

Verejnú zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá prijala zástupcov občianskeho združenia Post Bellum.

Riaditeľka OZ Sandra Polovková upozorňuje na fakt, že zaznamenávanie príbehov pamätníkov je dnes potrebnejšie ako kedykoľvek predtým. "Za posledné mesiace si ešte viac uvedomujeme, aké je zdravie ľudí a zvlášť seniorov krehké. Mnohí z pamätníkov, ktorí prežili hrôzy SNP, majú dnes už viac ako 90 rokov. Naša práca je zo dňa na deň naliehavejšia," uviedla Polovková.

Post Bellum pripravilo pre zlú epidemickú situáciu na Slovensku aj možnosť prispieť online. "Môžete tak urobiť na stránke www.denveteranov.sk alebo prostredníctvom SMS správy na číslo 877 v tvare s medzerami DMS START PRIBEHY. Hodnota SMS je dve eurá," dodala Hlaváčková.


Komentáre