Život

Objavili vzácny kalich v dutine severnej veže baziliky zo 16. storočia

"Obnova západného dvojvežia chrámu priblíži kostol k jeho výrazu zo začiatku 15. storočia a architektonicko-historický výskum prinesie nové poznatky k jeho stavebnému vývoju."

TASR, 10. mája 2024 12:00
Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Pri oprave fasády Baziliky sv. Mikuláša v Trnave stavbári nečakane objavili v dutine muriva severnej veže pozlátený strieborný neskorogotický kalich zabalený v papieri s datovaním roku 1520. Takýto nález ukrytých pokladov nie je v chráme ojedinelý, pre devätnástimi rokmi našli pri oprave organu v jeho vzduchovom kanáli pompéznu barokovú monštranciu od Jána Silášiho z 18. storočia. Informovala o tom Júlia Kubicová za Farnosť sv. Mikuláša.

"Konsekračný kalich je opísaný v inventári farnosti z roku 1857 ako najstarší kalich, ktorý patril k liturgickému vybaveniu baziliky. V súčasnosti ho používajú kňazi slúžiaci v bazilike počas slávení omší," uviedol trnavský dekan Jozef Gallovič. Uviedol, že Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Trnava navrhuje, aby bol zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. Kalich je bohato zdobený, základňu tvorí šesť lupeňov, noha a košík kupy sú zlatníckou technikou zdobené striebornými rastlinnými ornamentmi s červenými brúsenými kameňmi. Na drieku nohy je šesť figúrok znázorňujúcich svätcov. Okrem Krista sa nateraz ostatné postavy nedajú identifikovať.
Na snímke opravovaná Bazilika sv. Mikuláša Foto: TASR

Okolnosti nálezu podľa KPÚ vedú k domnienke, že kalich v stavbe skryl niektorý z vtedajších kňazov farnosti v polovici 20. storočia, v období potláčania a prenasledovania cirkví komunistickým režimom. Obnova západného dvojvežia chrámu priblíži kostol k jeho výrazu zo začiatku 15. storočia a architektonicko-historický výskum prinesie nové poznatky k jeho stavebnému vývoju. "Hoci sa pri obnovách historických objektov zvyknú nachádzať významné dobové detaily alebo prvky umelecko-remeselného charakteru, objav v podobe kalicha bol nečakaný," uvádza KPÚ.









Komentáre