Život

Nový prírastok: V bojnickej zoo sa narodilo mláďa guerézy pláštikovej

"Mláďa porodila samica, ktorá má už 27 rokov. "

TASR, 3. marca 2024 9:00
Na archívnej snímke mláďa guerézy pláštikovej. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade Bojnice doplnilo mláďa guerézy pláštikovej. Malý samec sa tam narodil v uplynulých dňoch. Informovala o tom zoo na svojom webe.

Mláďa porodila samica, ktorá má už 27 rokov. V prírode sa pritom guerézy dožívajú približne 24 rokov. "Je to rarita, že ešte stále nám rodí zdravé mláďatká. Tešíme sa z toho," povedala ošetrovateľka Monika Freňáková.

Mláďatá guerézy pláštikovej sa rodia snehobiele. Dôvodom tohto sfarbenia je pravdepodobne ľahšia rozoznateľnosť v skupine či korunách stromov. Zrejme takisto pomáha stimulovať správanie spoločného rodičovstva, keď sa o mláďa stará viacero rodinných príslušníkov. "V treťom mesiaci sa začne prefarbovať do čierno-biela a začína mu rásť plášť, ktorý majú aj dospelé jedince," uviedla hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

V minulosti guerézy lovili pre ich krásnu srsť. Veľké množstvo koží sa v 70. rokoch minulého storočia predávalo turistom napríklad v Keni či Etiópii. V súčasnosti ich ľudia lovia napríklad pre mäso. Ohrozuje ich aj strata prirodzeného prostredia. Odborníci predpokladajú, že populácia voľne žijúcich gueréz pláštikových klesá.




Komentáre