Život

V bratislavskej zoo pribudla nová svorka piatich vlkov eurázijských

"Od vzniku bratislavskej zoo bol vlk eurázijský jej súčasťou až do začiatku 80. rokov. Vtedy pôvodný výbeh vlkov odstránili pre výstavbu kanalizačného zberača a diaľničnej prípojky. "

TASR, 22. januára 2024 15:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Do vlčieho výbehu v zoologickej záhrade v Bratislave pribudla nová svorka piatich vlkov eurázijských. Priviezli ju z holandskej zoo Dierenpark v Amersfoorte. Tvorí ju deväťročný rodičovský pár a troch synov narodených v rokoch 2019 až 2021. Pri tejto príležitosti organizuje zoo 27. januára "privítacie podujatie" spojené s komentovaným kŕmením vlkov. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo.

"Bezprostredne po príchode boli vypustené do výbehu, ktorý sa nachádza v časti areálu Karpatský les. Nakoľko absolvovali pomerne dlhú cestu do neznámeho prostredia, potrebovali, aby sme im dopriali pokoj na udomácnenie sa," približuje zoologička Magdaléna Hadová s tým, že na nové prostredie si pomerne rýchlo zvykli.

Od vzniku bratislavskej zoo bol vlk eurázijský jej súčasťou až do začiatku 80. rokov. Vtedy pôvodný výbeh vlkov odstránili pre výstavbu kanalizačného zberača a diaľničnej prípojky. Chov vlkov eurázijských obnovili v roku 2006. Výbeh vlkov v lesnej časti zoo otvorili v roku 2017, obývalo ho spolu šesť jedincov žijúcich v dvoch svorkách. Koncom októbra vo vysokom veku uhynul posledný vlk. Vlani na jeseň výbeh vyčistili.

Chov vlka eurázijského je v rámci zoologických záhrad pôsobiacich v Európe riadený koordinátorom chovu. Práve ten odporučil presun zvierat z Holandska do Bratislavy.



Komentáre