Život

Nestíhate? Naučte sa byť manažérom svojho času

"Čo si naplánujete, to aj reálne spravíte."

Tomáš Kušnír, 28. decembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Obdivujete ľudí, ktorí sú v práci osem hodín, predtým si každé ráno zacvičia a večer chodia do spoločnosti? Pritom všetkom vyzerajú, ako by spali deväť hodín denne a na všetko mali čas. Ak aj vy chcete patriť k šťastlivcom, ktorí sú pánmi vlastného času, musíte si osvojiť zopár jednoduchých pravidiel.

Konajte


Veľmi dôležitou súčasťou vášho ozdravného plánu je prestať rozprávať o tom, čo chcete zmeniť, ale reálne tak aj urobiť. Krok po kroku sa musíte dostať k svojmu cieľu. Chcete mať viac času? V hlave si pripravte jasný plán a urobte všetko pre to, aby ste to stihli a dosiahli.

Efektívne plánovanie


Viete, prečo si toľko ľudí obľúbilo diáre? Nie je to kvôli úchylke naplánovať si svoj deň do posledných detailov. Ide o to, že keď si raz niečo naplánujete, reálne zapíšete, nebudete sa vyhovárať, že ste na to zabudli a nestihli to. Čo si naplánujete, to aj reálne spravíte. Veľkou výhodou je tiež to, že využívate čas efektívne a každú hodinu máte niečím vyplnenú. Predtým, než zaspíte, by ste si podľa time.com mali naplánovať zajtrajší deň.

Nápomocná metóda


Japonská poradkyňa pre organizáciu Marie Kondo prišla s inovatívnou myšlienkou. Spočíva v tom, že sa zbavíte všetkého, čo nemáte radi: od kuchynských spotrebičov až po svetre v šatníku. Keď sa vám to podarí, na rad prichádza organizácia vášho života.

Nerozptyľujte sa


Ak svoju činnosť neustále prerušujete tým, že si kontrolujete správy na Facebooku, zaberie vám oveľa viac času. Skúste sa zamerať nad jednu aktivitu a robiť veci na sto percent. Dobrý manažment času dosiahne organizáciou, plánovaním a najmä neodkladaním povinností. Tak čo, ako bude vyzerať váš zajtrajší deň?

ODPORÚČAME AJ:
Najobľúbenejšie vianočné rozprávky: Popoluška alebo Mrázik?
VIDEO: Je ekologickejší umelý či živý vianočný stromček?
LIKE DŇA: Takto vyzerajú najškaredšie vianočné svetre
Pravá vianočná kombinácia rúžu a laku na nechty? Vieme, ako na to
Čižmy, ktoré túto sezónu musíte mať, siahajú až nad kolená

Komentáre