Život

Národná cena starostlivosti DOBRÉ SRDCE pozná víťazov

"Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb zorganizovala spolu s RTVS galavečer, počas ktorého vyhlásila víťazov 2. ročníka Národnej ceny starostlivosti DOBRÉ SRDCE."

TASR, Webmagazin.sk, 24. septembra 2021 11:15
Slávnostný galavečer udeľovania cien Dobré srdce 2021. Foto: René Miko


Stará tržnica v Bratislave zažila v utorok 21. septembra galavečer plný emócií, potlesku aj sĺz. Deväťčlenná odborná porota rozhodla o najlepších pracovníkoch v sociálnych službách. Okrem odovzdania ceny DOBRÉ SRDCE víťazom deviatich kategórií si takmer 400 hostí uctilo pamiatku piatich zamestnancov sociálnych služieb, ktorí pri výkone svojho povolania ochoreli na Covid – 19 a aj mu podľahli. TASR o tom za organizátorov informovala Nora Krchňáková. Autorkou projektu je predsedníčka APSS v SR a predsedníčka poroty DOBRÉHO SRDCA Anna Ghannamová.

V kategórii sestra získala Dobré srdce Zdenka Majchrová zo zariadenia Iskierka nádeje v Trenčíne, ocenenie jej odovzdal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. ocenenie v kategórii opatrovateľ udelili Pavlovi Kalinovi zo zariadenia PE - ES z Nitrianskych Sučian.

Víťazkou kategórie odborný pracovník v sociálnych službách sa stala fyzioterapeutka Katarína Čečotová zo strediska sociálnych služieb Matilda Huta. Manažérom v sociálnych službách oceneným Dobrým srdcom je riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odovzdal finálne ocenenie v kategórii sestra Zdenke Majchrovej, zo zariadenia Iskierka nádeje v Trenčíne. Foto: René Miko

V kategórií dobrovoľník dala porota najviac hlasov Marte Kupcovej, dobrovoľníčke v OZ Vagus, "naj" foundriser je pre tento rok Soňa Vancáková z Košického OZ Maják nádeje.

Ocenenie Dobré srdce ako najlepší poskytovateľ ZSS získal sociálny dom Antic v Bardejove, za výnimočný počin v sociálnych službách boli ocenené zakladateľka centra Memory Mária Čunderlíková a zakladateľka združenia na pomoc rodinám so zdravotne postihnutými deťmi a mladistvými Nezábudka Ildikó Madarászová. . Toto ocenenie odovzdal Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý všetkým pracovníkom sociálnych služieb poďakoval. Z radov novinárov za Dobré srdce vybrala porota Barbaru Štefanovičovú.

Vedúcej sestre a podpredsedníčke SKS a PA Margite Kostúrikovej sa porota rozhodla udeliť aj ocenenie Dobré srdce in memoriam za celoživotnú osvetu a zápas o prítomnosť sestier v sociálnych službách.

V druhom ročníku národnej ceny starostlivosti o víťazoch v deviatich kategóriách rozhodovala porota na čele s predsedníčkou APSS a autorkou projektu Annou Ghannamovou. "Ukázali sme, že napriek nedostatkom v legislatíve a rozpočte – človek s dobrým srdcom v slovenských sociálnych službách stále je," uviedla Ghannamová. "Príbehy Vás, hrdinovia, sú toho dôkazom. Ste pilierom pracovitosti, zodpovednosti a skutočných hodnôt v tejto rozorvanej dobe. S takýmito ľuďmi zvládneme všetko,“ uzavrela Anna Ghannamová.
Slávnostný galavečer odovzdávania cien Dobré srdce 2021. Foto: René Miko

Slávnostný galavečer moderoval herec Juraj Bača a vystúpili na ňom mnohí známi umelci a interpreti. Vokálna skupina For You, Emma Drobná, Pavol Hammel, Robo Opatovský, skupina Korben Dallas a nový talent zo Žiliny speváčka Karin Ann. Záznam z galavečera odvysiela RTVS 14.10. 2021 o 20:35 na Dvojke. Autorom ceny, sklenenej plastiky, ktorú získali víťazi kategórii je študent III. ročníka katedry úžitkového umenia VŠVÚ Dominik Pirháč

Komentáre