Život

Múzeum Spiša predstavilo významný nález - keltskú sošku z Jánoviec

"Nález je podľa archeologičky výnimočný svojím realistickým zobrazením a zlatými očami."

TASR, 4. decembra 2020 15:42
úzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi predstavilo v piatok významný nález - keltskú sošku z bronzu, ktorú objavili v obci Jánovce v okrese Poprad. Unikátna bronzová soška so zlatými očami znázorňuje nahého muža. Z výskumu pochádza vyše 800 kusov predmetov z rozličných časových období od praveku až po novovek. Na snímke keltská bronzová soška so zlatými očami z lokality Jánovce. Spišská Nová Ves 4. decembra 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi predstavilo v piatok významný nález - keltskú sošku z bronzu, ktorú objavili v obci Jánovce v okrese Poprad.

Ako priblížila archeologička Mária Hudáková, múzeum realizovalo na jar a na jeseň tohto roku archeologický výskum na vedecké a dokumentačné účely v obci Jánovce v polohe Pod hradiskom. Ide o lokalitu, ktorá je známa už od 19. storočia, napriek tomu podľa archeologičky doteraz nebola systematicky skúmaná. Výskum sa realizoval formou zberu nálezov z pooranej plochy. Cieľom bolo zistiť stav a potenciál lokality, pretože je známe, že je roky vykrádaná.

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi predstavilo v piatok významný nález - keltskú sošku z bronzu, ktorú objavili v obci Jánovce v okrese Poprad. Unikátna bronzová soška so zlatými očami znázorňuje nahého muža. Z výskumu pochádza vyše 800 kusov predmetov z rozličných časových období od praveku až po novovek. Na snímke archeologička Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Mária Hudáková drží bronzovú keltskú sošku so zlatými očami z lokality Jánovce. Spišská Nová Ves 4. decembra 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta


„Z výskumu pochádza vyše 800 kusov predmetov z rozličných časových období od praveku až po novovek. Najviac nálezov je z doby laténskej s presahom do doby rímskej. Ide predovšetkým o keltské mince, bronzové spony a iné súčasti odevov, výrobky z hliny – keramika, prasleny a sklenené koráliky a náramky,“ ozrejmila Hudáková. Najvýznamnejším nálezom je podľa jej slov bronzová soška, ktorá znázorňuje nahého muža. Na krku má zobrazený typický šperk z tohto obdobia – nákrčník. „Nález je výnimočný svojím realistickým zobrazením a zlatými očami,“ doplnila.



Nálezy sú uložené v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi. V súčasnosti sa spracovávajú výsledky výskumu, pričom múzeum spolupracuje s Katedrou archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Archeologička dodala, že nález bude sprístupnený verejnosti v rámci novej expozície, ktorú múzeum otvorí na budúci rok.

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi predstavilo v piatok významný nález - keltskú sošku z bronzu, ktorú objavili v obci Jánovce v okrese Poprad. Unikátna bronzová soška so zlatými očami znázorňuje nahého muža. Z výskumu pochádza vyše 800 kusov predmetov z rozličných časových období od praveku až po novovek. Na snímke keltské mince z lokality Jánovce. Spišská Nová Ves 4. decembra 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta


„Na základe pozitívnych výsledkov zberov sa bude vo výskume pokračovať formou geofyzikálneho prieskumu a sondážou,“ uzavrela Hudáková.


Komentáre