Život

Vosková socha Tichý stĺp svieti v Majeri na pamiatku obetí vojny

"Vyše dvojmetrový Tichý stĺp, skulptúra z vosku, s priemerom pol metra a možnosťou zapálenia viacerých knôtov, nemá na Slovensku obdobu."

TASR, 11. novembra 2020 14:42
Vyše dvojmetrovú voskovú sviecu osadili v pamätníku obetiam 1. svetovej vojny Memorial Majer v Banskej Bystrici. Foto: Facebook Mesto Banská Bystrica

Deň vojnových veteránov si Banská Bystrica pripomína každoročne a nebolo tomu inak ani v stredu, keď na vojnovom cintoríne v časti mesta Majer o 11.11 h položil primátor Ján Nosko veniec z vlčích makov a zažal v pomníku Monument dvojmetrovú voskovú sochu s názvom Tichý stĺp.

Dátum 11. 11. a rovnaký čas symbolizuje deň, keď bolo v roku 1918 podpísané prímerie, ktorým sa ukončila prvá svetová vojna. Symbolom Dňa vojnových veteránov sa stal kvet vlčieho maku, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou spomienkových aktov a ceremónií pri tejto príležitosti.

"Banská Bystrica venuje starostlivosti o vojnové hroby patričnú pozornosť. Vďaka dotácii z ministerstva vnútra vo výške asi 8000 eur sa podarilo v Monumente, ktorý bol odhalený pred dvomi rokmi pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny, inštalovať výtvarné dielo autora Svätopluka Mikytu," konštatovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Vyše dvojmetrový Tichý stĺp, skulptúra z vosku, s priemerom pol metra a možnosťou zapálenia viacerých knôtov, nemá na Slovensku obdobu. Proces výroby prebiehal v niekoľkých testovacích vzorkách s účasťou profesionálnych sochárov, ktorí majú skúsenosti s odlievaním monumentálnych foriem v 4D Gallery v Galante.
Foto: Facebook Mesto Banská Bystrica

"Do priestoru chladu, tieňov, rebier a krížov vnáša dielo svetlo a teplo. Osvetľuje mäkkým mihotavým svetlom minulosť a zohrieva hrdzavé a vlhké steny. Vôňa parafínu vypĺňa priestor aj za hranice svetla. Monument je pútač, vyhliadka, didaktické spomínanie prostredníctvom čísel, dát a príbehov. Tichý stĺp je pietnym spomínaním prostredníctvom zmyslov a atmosféry," priblížil Mikyta.

"Je našou povinnosťou neustále pripomínať súčasným i budúcim generáciám našu minulosť a dôležitý odkaz vojnových konfliktov. Nech je aj Tichý stĺp pietnym spomínaním na tých, ktorí bojovali za slobodu nás všetkých a stane sa súčasťou ceremoniálnych spoločenských akcií," zdôraznil Nosko.

Zástupcovia mesta v stredu položili kytice a vence na všetky vojnové hroby v rámci Banskej Bystrice.
Deň vojnových veteránov v Banskej Bystrici 11. novembra 2020. Na snímke Monument na vojnovom cintoríne v Majeri. Foto: TASR - Ján Krošlák

Komentáre