Život

Ľubovnianske múzeum pracuje na projektoch pre znevýhodnené skupiny

"Prvým je sprístupnenie skanzenu na praktické vzdelávanie osobám s autizmom. Druhý priblíži život na hrade prostredníctvom ilustrovaných rozprávok pre nevidiacich, slabozrakých a nepočujúcich."

TASR/Webmagazin.sk, 27. októbra 2020 10:29
Hrad nad mestom Stará Ľubovňa na exkluzívnej leteckej snímke. Foto: TASR Michal Svítok


Ľubovnianske múzeum aktuálne pracuje na dvoch projektoch pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Ako uviedla pre TASR múzejná pedagogička Otília Barlíková, prvým je sprístupnenie skanzenu a jednej z dreveníc na praktické vzdelávacie aktivity osobám s autizmom. Druhý projekt priblíži život na hrade v priebehu storočí prostredníctvom ilustrovaných rozprávok pre nevidiacich, slabozrakých a nepočujúcich.

„Tohto roku sme boli úspešnými žiadateľmi v grantovom systéme Ministerstva kultúry SR, z ktorého sme na tieto projekty získali takmer 11.000 eur,“ ozrejmila Barlíková s tým, že práce na realizácii týchto dvoch projektov už začali a dokončené budú do konca roku 2020.

Ako ďalej priblížila, osoby s autizmom potrebujú mať vopred pripravený plán návštevy, ktorá ich čaká. Preto je nutné vyfotografovať prostredie ľubovnianskeho skanzenu. Tieto fotografie zobrazujúce vizuálnu cestu pre návštevníka s autizmom budú v správnom poradí umiestnené na webovej stránke múzea. Vďaka tomu si budú môcť návštevu skanzenu naplánovať aj iné školy a zariadenia. Osobám s autizmom podľa Barlíkovej pripravia aj tvorivé dielne, kde si môžu vyskúšať tradičné remeselné činnosti. Na tieto účely bude sprístupnená jedna drevenica v skanzene. Projekt je realizovaný pod odborným dohľadom pracovníkov Špeciálnej základnej školy sv. Anny zo Starej Ľubovne, ktorá sa vo svojom zariadení venuje práve takýmto klientom.
Na snímke obnovený Palác Lubomírskych na hrade Ľubovňa. Foto: TASR Kristína Mayerová

Druhý projekt predstavuje sprístupnenie hradu Ľubovňa pre osoby s poruchami zraku a sluchu. „Súčasťou celého projektu je aj úprava popisov v expozíciách hradu metódou jasnej tlače, aby boli ľahko čitateľné nielen pre slabozrakých, ale aj pre bežných návštevníkov. Expozície budú tiež doplnené o haptické modely zbierkových predmetov vystavených na hrade a doplnené popismi v Braillovom písme,“ vysvetlil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Múzeum v rámci tohto projektu pripravuje ilustrovanú rozprávku pre nevidiacich a nepočujúcich. Tá má priblížiť život vojakov, pivovarníkov, kuchárov, komorných a ďalších ľudí, ktorí žili na hrade. Rozprávka bude premietaná ako súčasť expozície stavebníctva na hrade Ľubovňa. „Pre nevidiacich bude rozprávka komentovaná hovoreným slovom, pre nepočujúcich sme pristúpili k použitiu titulkov,“ doplnil riaditeľ.

Ľubovnianske múzeum pokračuje v úspešných projektoch debarierizácie hradu a skanzenu. Už od roku 2011 sprístupňuje hrad a skanzen znevýhodneným skupinám obyvateľstva. Za doterajšiu činnosť bolo ocenené už dvakrát hlavnou cenou celonárodnej súťaže Slovensko bez bariér.
Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni sprístupnilo 18. mája 2011 skanzen ľudovej architektúry pod hradom Ľubovňa aj pre nevidiacich a slabozrakých návštevníkov. V areáli zrakovo postihnutí nájdu informačné tabule v Braillovom písme a zmenšené makety budov , ktoré sa v skanzene nachádzajú. Foto: TASR Lukáš Furcoň

Komentáre