Život

Kniha z textov M. Bela opisuje život Bratislavčanov v 18. storočí

"Kniha Bratislava známa-neznáma (očami Mateja Bela v 18. storočí) je prekladom Belových Notícií o Bratislave tak, ako vyšli v latinskom jazyku v prvej polovici 18. storočia."

TASR/Webmagazin.sk, 13. apríla 2021 14:17
Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský
Bratislava 13. apríla (TASR) - Námestia Bratislavy pred 300 rokmi, život v jej uliciach a domoch bohatých aj menej bohatých občanov predstaví knižná novinka Bratislava známa-neznáma. "Ukazuje, ako a čím žilo mesto v 18. storočí a umožňuje nám doslova nakuknúť do jeho jednotlivých zákutí," TASR informovala Daniela Kollárová z vydavateľstva Dajama. Kniha Bratislava známa-neznáma (očami Mateja Bela v 18. storočí) je prekladom Belových Notícií o Bratislave tak, ako vyšli v latinskom jazyku v prvej polovici 18. storočia.

"Snaží sa viac priblížiť čitateľovi dobové reálie a život v meste tak, ako ho zachytil Matej Bel a jeho spolupracovníci. Ponúka unikátne svedectvo o histórii slávneho slobodného kráľovského mesta a poskytuje jeho aktuálny obraz z 30. rokov 18. storočia," porovnal knihu jej editor Daniel Kollár s predchádzajúcimi publikáciami o uhorských stoliciach prinášajúcich historické a geografické opisy jednotlivých oblastí Slovenska v 18. storočí.

Knihu preložila klasická filologička Erika Juríková. Podľa nej Matej Bel opisuje Bratislavu, vtedajší Prešporok, ako rušné, národnostne zmiešané mestské sídlo so zaujímavými pamiatkami, pestovanými záhradami a upravenými námestiami ozdobenými elegantnými sochami: "Osobitne sa venuje národnostne zmiešanému obyvateľstvu, spôsobu jeho života a obživy. Odev obyvateľov označuje za vkusný, ženy hodnotí ako dobre urastené, pracovité a vhodné na starostlivosť o domácnosť, i keď trochu škriepne. Prešporčanom však vytýka, že zanedbávajú výchovu a vzdelávanie detí a preferujú skôr dedičné remeslá. Celkovo však označuje hlavné mesto za významné centrum politického, kultúrneho a cirkevného života."

Text dopĺňa bohatý obrazový materiál s ukážkami z Belovej pôvodiny a mnohými historickými vedutami či obrazmi. Kniha tiež ukáže zaujímavé črty života vtedajších Bratislavčanov, priblíži zamestnanie miestnych ľudí, osudy remeselníkov či vinohradníkov, aj mravy obyvateľov mesta v čase jeho najväčšej sláve.

Komentáre