Život

Ivan Ostrochovský: Koza mal smolu, že vyrastal v rómskom gete

"Podtitul snímky je cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou."

TASR, 12. augusta 2015 10:00
Na snímke režisér Ivan Ostrochovský. Foto: TASR/Martin Baumann
Po svetovej premiére na Berlinale a účasti na 17 filmových festivaloch v Európe, v Ázii aj v Južnej Amerike a po zisku 11 medzinárodných ocenení prichádza hraný debut Ivana Ostrochovského Koza k domáci divákom.

Jediný slovenský film na Berlinale


Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou - tak znie podtitul snímky, ktorá sa ako jediný slovenský dlhometrážny film dostala do oficiálneho programu 65. ročníka Berlinale a doteraz ako jediný slovenský film vôbec získala od riaditeľa tohto podujatia nomináciu na prestížne ocenenie - Cenu pre najlepší hraný debut.

Film, ktorý Ostrochovský napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom, zobrazuje príbeh Petra Baláža, prezývaného Koza. Pred 20 rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Po rokoch bez tréningov sa rozhodne starnúci olympijský boxer na invalidnom dôchodku za vidinou zárobku vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné" naprieč Európou, v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže boxer zvládnuť. V úlohe Kozovho trénera sa predstaví bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek.


Zdroj: youtube.com

"S Kozom sa poznáme asi desať rokov. Obaja pochádzame zo Žiliny, ale každý akoby z inej planéty. Koza mal totiž smolu, že na rozdiel odo mňa vyrastal v rómskom gete. Jeho rodičia ho opustili a nechali na výchovu babičke. Keďže Kozov otec tiež boxoval, malý chlapec ho chcel očariť a stal sa boxerom, vo viere, že si ho rodičia vezmú späť," približuje príbeh svojho hraného debut Ivan Ostrochovský a na margo jeho hlavného hrdinu dodáva: "Čo si na ňom vážim, je fakt, že napriek prostrediu, v ktorom vyrastal, sa dokázal vypracovať na olympionika." Režisér ďalej priznal, že Koza mu pred štyrmi rokmi zavolal a prosil o pomoc. "Bol nútený požičať si peniaze od úžerníka, aby mohol zaplatiť interrupciu, pre ktorú sa rozhodli s družkou. Aby splatil dlh, musel sa ísť nechať niekoľkokrát zbiť do ringu. S Marekom Leščákom sme Kozovi pomohli zaplatiť veci zo záložne a niekoľkomesačný dlh na nájomnom a začali sme písať scenár," opisuje vznik snímky režisér, scenárista a producent.

Nevšedný road movie je inšpirovaný skutočnými udalosťami zo života Kozu, nie je však dokumentom. "Vizuálne pôsobivý doku-fiktívny hybrid," tak označil film americký časopis Variety. Magazín Hollywood Reporter po svetovej premiére napísal v pozitívnej kritike, že "udalosti a postavy, zobrazené vo filme Koza sa môžu zdať na prvý pohľad nevýznamné a obyčajné, ale Ivanovi Ostrochovskému sa podarilo ukázať niečo z ich tragickej majestátnosti práve vďaka tomu, že sa sústredil na zobrazenie ich reálnosti a nezveličoval".

Koza vstúpi do slovenských kín 10. septembra. Otvorí Projekt 100 - najväčšiu putovnú prehliadku filmov na Slovensku. Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR, Štátny fond kinematografie ČR a MEDIA Programme.

TASR informovala PR manažérka filmu Zuzana Kizáková.

ODPORÚČAME AJ:
Čo to znamená byť transgender?
Päť dôvodov, prečo muži odmietajú sex
Riziko rozvodu: Zistili sme, v ktorom veku je najväčšie
Mali by ste zmeniť prácu? Štyri najčastejšie signály, ako to zistíte
Narcisti potrebujú na svoju dokonalosť potvrdenie

Komentáre