Život

Highlighty týždňa: Elán rozospieval štadión na Tehelnom poli

"Dokument Pavla Barabáša získal najvyšší počet ocenení na Grand Prix za posledné tri roky. Katka Knechtová a IMT Smile predstavili nové piesne. Vybrali slovenského kandidáta na Európske filmové ceny."

TASR/Webmagazin.sk, 3. júna 2019 11:00
Na snímke atmosféra pred koncertom skupiny Elán na futbalovom štadióne Tehelné pole v Bratislave 29. mája 2019. Foto: TASR/Jaroslav Novák
Štadión na Tehelnom poli zažil kultúrnu premiéru. Jeho koncertnú podobu otvorila legendárna skupina Elán. "Na starom štadióne sme hrali a už dávnejšie sme sľúbili, že odohráme koncert aj na novom štadióne. A sľub chceme dodržať," povedal pred koncertom Jožo Ráž. Kapela ponúkla hity, ktoré nestarnú, aj novšie piesne. . K pohode koncertu, ktorý mal názov Elán a hostia, prispeli aj predskokani Čarovné ostrohy a Majk Spirit.



Rekordná Sloboda pod nákladom

Príbeh tatranských nosičov, ktorý vyrozprával v dokumente Sloboda pod nákladom režisér Pavol Barabáš, dostal najvyšší počet ocenení Grand Prix za posledné tri roky. "Potvrdila to Medzinárodná aliancia pre horský film na svojej facebookovej stránke. IAMF združuje 26 festivalov venovaných horskej tematike z 19 krajín sveta," informovala o tom TASR Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio. Ako ďalej potvrdila, o jedinečnom remesle v Tatrách sa vďaka dokumentu Sloboda pod nákladom dozvedeli diváci od Južnej Kórey po Argentínu.


Katka Knechtová V modlitbách


Katarína Knechtová predstavuje novú baladu V modlitbách. Hudbu aj text k novej skladbe napísala speváčka. Nahrávka vznikla hudobnom štúdiu Randyho Gnepu v Prešove. Spoluproducentmi piesne sú Randy Gnepa a Adam Kuruc. „Bol to pre nás všetkých nesmierny zážitok a myslím si, že to zo samotnej nahrávky cítiť. Znie veľmi prirodzene a organicky. Sme na ňu všetci ohromne pyšní. Najväčšou inšpiráciou pri tvorbe je láska, medziľudské vzťahy a dynamika medzi ľuďmi. Pieseň je vlastne zamyslením sa nad tým, že ľudia sa za istých životných okolností môžu míňať, napriek tomu, že sa milujú. Niekedy je jediným riešením nechať toho druhého ísť a veriť, že raz pochopí súvislosti a samého seba. V tomto prípade ide o problém so závislosťou na alkohole, čo je obvykle nezlučiteľne s partnerským životom...Pre mňa je to veľmi osobná pieseň,“ uviedla pre médiá speváčka.


Slovensko na Európskych filmových cenách


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na Európske filmové ceny v kategórii dokumentov film režiséra Tomáša Krupu Dobrá smrť, ktorý prináša tému eutanázie. Členovia SFTA vyberali kandidáta na ocenenie spomedzi majoritných slovenských filmov. "Európska filmová akadémia v tomto roku rozšírila podmienky, ktoré film prihlasovaný na Európsku filmovú cenu musí spĺňať. Z tohto dôvodu SFTA vyberala len v kategórii dokumentárnych filmov," vysvetlila.



IMT Smile a Szidi Tobias


Skupina IMT Smile prichádza s novým singlom Podaj mi ruku. Spojila sa v ňom so známou herečkou a šansónovou speváčkou Szidi Tobias. „Je to veľmi starý, ale zároveň veľmi pekný text, ktorý dlho ležal odložený v šuplíku. Básnik, keď ho napísal, rovno povedal, že je to čistá 'táslerovka'. Ja som si na tento jeho výrok nedávno spomenula a zavolala som Ivanovi Táslerovi,“ prezradila Tobias, ako vznikla spolupráca. Autorom slov je Peter Lipovský, hudbu napísal Ivan Tásler.


Komentáre