Život

Futbalový podfuk roka sa nekonal, video zo Severnej Kórey je falošné

"Viaceré médiá priniesli informáciu, že štátom kontrolovaná televízia v Severnej Kórei klame svojich divákov a tvrdí im, že národný tím sa prebojoval do finále futbalových majstrovstiev. Kde je pravda?"

Veronika Rosputinská, 14. júla 2014 9:00
Youtube screenshot Foto: Youtube screenshot


Počas víkendu viaceré svetové médiá zverejnili informáciu o tom, ako nepopulárna mediálna cenzúra v Severnej Kórei opäť zaúradovala a na mušku si vzala prestížne futbalové podujatie – majstrovstvá sveta. Naleteli aj niektoré veľké slovenské médiá, ktoré správu prebrali a zdieľali aj na sociálnych sieťach.

Video sa na YouTube kanáli Korea News Backup objavilo 11. júla a na prvý pohľad vyzerá ako reálna spravodajská relácia, ktorá prináša reportáž o práve prebiehajúcich futbalových majstrovstvách. Televízna moderátorka informuje fanúšikov, že národný tím Severnej Kórey sa prebojoval do finále, v ktorom vyhráva nad Portugalskom 1:0.

Vo videu sa tiež objavujú informácie o predošlých zápasoch, v ktorých tím podával priam nadľudské výkony. S Japoncami skončil súboj 7:0, Spojené štáty utŕžili prehru 0:4 a Čína 0:2. Na sociálnych sieťach sa video začalo šíriť bleskom a spolu s ním aj komentáre o tom, ako sa Severná Kórea hádam nikdy nezapojí do reálneho života.

Nie je podfuk ako podfuk


Britský Independent však prišiel s informáciou, že zverejnené video je falošné a nepochádza z odvysielanej spravodajskej relácie. Opiera sa aj o Yahoo Sports, podľa ktorého je vo videu nielen zlý dialekt, ale hlas televíznej moderátorky vraj ani nie je synchrónny s pohybmi jej pier.



Okrem toho, Severná Kórea je síce neslávne známa svojou mediálnou cenzúrou aj v oblasti športu, tentoraz je v tom však nevinne. Lokálne médiá majstrovstvá vysielali, síce niekedy aj 24 hodín po zápase, ale predsa.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Futbalový ošiaľ vyvrcholil brazílskym plačom
Čísla, zaujímavosti a pikošky, ktoré sprevádzali šampionát v Brazílii
Futbalový ošiaľ práve začal. Čo viete o najpopulárnejšom športe?
Chlapi, toto je pre vás!
Keď Dávid porazí Goliáša: Toto je sedem najväčších športových zázrakov

Komentáre