Život

Futbalový ošiaľ práve začal. Čo viete o najpopulárnejšom športe?

"Ovládate iba pravidlá, ste pasívni diváci, idete si zahrať s kamarátmi alebo sa zaujímate aj o fakty a históriu futbalu? Pripravili sme pre vás test. Vyskúšajte, čo viete o futbale a šampionáte!"

, 11. júna 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Štvrtkovým otváracím zápasom medzi domácou Brazíliou a Chorvátskom začnú 20. Majstrovstvá sveta vo futbale. O najvzácnejšiu futbalovú trofej - FIFA World Cup zabojuje na 12 štadiónoch v 12 mestách dovedna 32 kvalifikovaných mužstiev z celého sveta. Kvalifikácie sa zúčastnilo 203 z 208 členov FIFA. Budú to piate Majstrovstvá sveta vo futbale na juhoamerickom kontinente.

Futbal bezosporu patrí k najpopulárnejším športom na svete. V Brazílii sa hra s guľatým čudom na dve bránky radí doslova k náboženstvu. No neplatí to iba pre krajinu hviezd ako Pelé, Romário či Ronaldo. Finálový turnaj je najsledovanejšou svetovou športovou udalosťou, výrazne sledovanejšou ako Olympijské hry. Finále každé štyri roky trhá svetové rekordy v TV sledovanosti. A niet ani divu, hrá ho pravidelne najmenej 240 miliónov ľudí vo viac ako 220 krajinách sveta.

Určite mnohí z nás patríme k rovnakým fanúšikom ako väčšina populácie. Ovládame ale iba pravidlá, sme pasívni diváci, ideme si zahrať s kamarátmi alebo sa zaujímame aj o fakty a históriu futbalu? Pre čitateľov Webmagazínu sme si pripravili krátky zoznam otázok z histórie futbalových majstrovstiev sveta, ale aj z práve začínajúceho sa šampionátu.

Na obrázku môžete vidieť štadión Centarario, kde sa 30. júla 1930 hralo finále futbalových MS. Bol to prvý svetový šampionát vôbec a vo finále sa stretli Uruguaj a Agentína. Uruguaj vyhral 4:2 a stal sa majstrom sveta.

Na archívnej snímke z 30. júla 1930 letecký pohľad na štadión Centarario. Foto: TASR/AP


1. Ako sa volá krajina, v ktorej sa odohrali historicky prvé MS vo futbale?

a) Argentína
b) Brazília
c) Anglicko
d) Uruguaj


ČSR a ani samostatné Česko či Slovensko nezískali na záverečnom šampionáte vytúžený titul. Česko-slovenské futbalové národné mužstvo však patrilo k svetovej futbalovej elite. Pod spoločnou vlajkou sme dosiahli niekoľko veľkých úspechov. Dvakrát sme sa prebojovali do finále MS – v roku 1934 v Taliansku a 1962 v Čile. S Talianmi sme prehrali 2:1 po predĺžení a v pamätnom finále s Brazíliou 3:1. Trikrát sme doniesli cenný kov z ME a jeden z nich, v roku 1976 v Belehrade, bol najcennejší, stali sme sa majstrami Európy. O štyri roky neskôr sme získali najcennejší kov na OH v Moskve.

Československí futbalisti sa tešia z vedúceho gólu v sieti Brazílie vo finálovom zápase na MS vo futbale Čile 1962. Foto: Youtube


2. Kto strelil náš jediný gól?

a) Tichý
b) Popluhár
c) Masopust


V roku 1950 celý svet obehla senzačná správa. USA porazili futbalového obra Anglicko. Angličania hrali svoj prvý svetový šampionát. Dovtedy totiž nemali za potrebné niekomu dokazovať, že sú najlepší. Vysoké ego im však práve v tomto zápase zrazil Hajťan, ktorý aj napriek tomu, že nemal americké občianstvo, reprezentoval Ameriku. Strelil jediný a víťazný gól USA. Toto senzačné víťazstvo sa zapísalo do histórie pod názvom "Zázrak na tráve."

Na archívnej snímke z 29. júna 1950 nadšení fanúšikovia nesú na rukách amerického futbalistu Joea Gaetjensa po zápase Spojených štátov proti Anglicku. Foto: TASR/AP


3. Ako sa tento futbalista volal?

a) Charlie Colombo
b) Joe Gaetjens


Na svetovom šampionáte v Španielsku v roku 1982 sa zrodila tiež jedná veľká futbalová senzácia. Odborníci za senzáciu označujú prehru Západného Nemecka s Alžírskom. Na turnaji vtedy štartovalo prvýkrát v histórii 24 mužstiev. Víťazom turnaja sa stalo Taliansko, ktoré vo finále zdolalo Západné Nemecko 3:1. Najlepším hráčom turnaja a najlepším strelcom bol legendárny taliansky útočník. Bol jediným hráčom, ktorý získal všetky najvyššie ocenenia z jedného šampionátu až do roku 2005. Honor mu zobral na juniorskom šampionáte Lionel Messi.

Na archívnej snímke z roku 1982 je legendárny taliansky futbalista. Foto: TASR/AP


4. Ako sa taliansky útočník volá?

a) Paolo Rossi
b) Daniele Massaro
c) Enzo Bearzot


Keď sa povie "božia ruka", tak každému správnemu futbalovému fanúšikovi v hlave zarezonuje jediné meno – Diego Maradona. Tento fenomenálny futbalista zariadil kontroverzným spôsobom postup Argentíny do semifinále MS v zápase proti Anglicku. Gól na 2:1 a celý zápas vstúpil do futbalovej histórie. Maradona veľmi dlho popieral, žeby dal gól rukou. Tvrdil, že to bola hlava a tak trošku „božia ruka“. K celému incidentu sa priznal až v roku 2002 vo svojej autobiografii. V nej uviedol, že to nebol žiaden Boh ale Maradona, ktorý vsietil gól rukou.

Diego Maradona a jeho božia ruka. Foto: TASR/AP


5. Ako sa volá krajina a v ktorom roku bol šampionát, kde dal Maradona gól rukou?

a) Španielsko 1982
b) Mexiko 1986
c) Taliansko 1990


Víťazov si pamätá každý a tých, ktorí sa do futbalových análov zapísali gólmi a ich počtom obzvlášť. Fenomenálneho útočníka kanaríkov Ronalda sa nepodarilo zosadiť zo streleckého trónu už pekných pár rokov. Ronaldo na finálových šampionátoch vsietil dovedna 15 gólov. Na predchádzajúcom šampionáte 2010 v Juhoafrickej republike mu nebezpečne dýchal na chrbát nemecký útočník s poľským pôvodom. Nepokoril ani nevyrovnal Ronaldov rekord. Strelil štyri góly a v historických tabuľkách so štrnástimi gólmi figuruje spolu s ďalším nemeckým reprezentantom Gerdom Müllerom.

Nemeckí futbaloví reprezentanti Foto: TASR/AP


6. Ako sa volá vychýrený nemecký ostrostrelec?

a) Bastian Schweinsteiger
b) Mesut Özil
c) Lukas Podolski
d) Miroslav Klose


Weissova družina sa v roku 2010 premiérovo predstavila na záverečnom turnaji v Juhoafrickej republike. Slováci po kvalifikácii nesklamali ani na svetovom šampionáte. Po nešťastnom zápase s Novým Zélandom, ktorý sme remizovali 1:1 a po nevýraznom zápase s Paraguajom, ten sme zase prehrali 0:2, prišiel šok. Ten šok však zažili Taliani a celý futbalový svet. Outsider zo Slovenska, pokoril futbalového giganta z Talianska. Prehra mala pre Talianov tŕpku príchuť - stop na turnaji. Z postupu do osemfinále sa tešili Slováci. Tam sme síce prehrali, no napriek tomu výsledky po skvelých výkonoch išli do sveta.

Na snímke sprava Róbert Vittek, brankár Ján Mucha, Miroslav Stoch a Vladimír Weiss ml. po osemfinálovom zápase na futbalových MS v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/Pavel Neubauer


7. S ktorým mužstvom sa stretlo Slovensko v osemfinále MS a akým výsledkom sa zápas skončil?

a) Kórejská republika - 2:1
b) Holandsko - 2:1
c) Argentína - 3:0


Poďme ale k nadchádzajúcemu šampionátu. Horúcu brazílsku pôdu a srdcia fanúšikov bude rozpaľovať pestrofarebný maskot, ktorý znázorňuje pásavca. Fanúšikom sa bude prihovárať a hecovať vo farbách brazílskej národnej vlajky.

Maskot futbalových MS v Brazílii Foto: TASR/AP


8. Ako sa volá maskot futbalových MS v Brazílii 2014?

a) Fuleco
b) Robolino


Brazília je jedinou krajinou, ktorá sa zúčastnila všetkých majstrovstiev sveta vo futbale. Brazílska reprezentácia na MS zvíťazila päťkrát, v rokoch 1958, 1962, 1970, 1994 a 2002, dvakrát skončila druhá, v rokoch 1950 a 1998, a dvakrát tretia, v rokoch 1938 a 1978. To ju, spolu s mnohými inými oceneniami, robí najúspešnejšou krajinou v dejinách futbalu.

Radosť brazílskych reprezentantov po treťom góle do siete Čile. Foto: TASR/AP


9. Brazílii však chýba k úplnej dokonalosti jeden úspech.

a) Slávnu trofej ešte nezískala na domácej pôde
b) V Brazílii sa nekonal ešte svetový futbalový šampionát


O mesiac, po 64 odohratých zápasoch v 12 mestách na 12 štadiónoch, sa dozvieme nové alebo staronové meno šampióna slávnej trofeje FIFA World Cup. Finálový zápas sa odohrá na najslávnejšom štadióne.

Slávny futbalový štadión v Brazílii. Foto: TASR/AP


10. Ako sa volá štadión, na ktorom sa 13. júla odohrá finále futbalových MS?

a) Arena Corinthians
b) Estadio Maracana
c) Arena Pernambuco



Správne odpovede: 1d, 2c, 3b, 4a, 5b, 6d, 7b, 8a, 9a, 10b

Komentáre

Anketa:

Ste skutoční futbaloví fanúšikovia?