Život

Festival Doma dobre bude online z nocľahárne i z postelí umelcov

"V poradí 8. ročník Doma dobre vyvrcholí na Štedrý deň v nocľahárni, kde budú znieť koledy v podaní Muzičky."

TASR, 7. decembra 2021 13:13
Na snímke izba nízkoprahového centra, ktorá sa na jeden deň premenila na galériu (výstava Spomienky bez strechy) počas kultúrneho podujatia Doma dobre v Nocľahárni sv. Vincenta de Paul 9. decembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák


Festival Doma dobre 2021 bude prvýkrát v histórii viacdňovým podujatím. V nedeľu 12. decembra si záujemcovia môžu pozrieť od 15.30 h livestream z Nocľahárne sv. Vincenta de Paul, kde vystúpi FVLCRVM. Súčasťou streamu bude aj debata o živote ľudí bez domova. Organizátori budú následne do Vianoc zverejňovať na sociálnych sieťach piesne umelcov nahraté z pohodlia ich postelí. TASR o tom informoval PR manažér Anton Repka.

Do podujatia sa zapoja Lola Marsh, Jana Kirschner, Bazzookas, Midi Lidi, Katarzia, Chiki liki tu-a, Tolstoys, Štefan Štec, Ventolin, Nina Kohoutová, Lasky, Nina Rosa, Fyasco, Kristin Lash & Jacob Grey, Raptor Koch, Timea, Lomnické Čháve, God & Eve, Quatro Emocione, Braňo Jobus a 52 Hertz Whale. V poradí 8. ročník Doma dobre vyvrcholí na Štedrý deň v nocľahárni, kde budú znieť koledy v podaní Muzičky.

"Veľmi sa teším, že na koncert v nocľahárni Depaul a na posteľové hudobné dobrodružstvo sa odhodlali toľkí skvelí umelci a umelkyne z rôznych žánrov – od jazzu, cez pop, alternatívu, folklór až k metalistom, začínajúce i zavedené mená," komentuje tohtoročný festival Michal Kaščák. "Reakcie boli skvelé a veríme, že rovnako skvelé budú posteľové verzie pesničiek i koncerty priamo z nocľahárne. Je úžasné vidieť, ako našej hudobnej scéne záleží na tých najzraniteľnejších," dodal k festivalu, ktorý upozorňuje na skutočné problémy ľudí bez domova.

Podujatie je tiež výzvou na podporu aktivít najväčšej organizácie poskytujúcej nízkoprahové služby na Slovensku, ktorá pomáha v tejto oblasti 16 rokov. Vo svojom najnovšom projekte sa špeciálne venujú podpore bývania. "Hľadáme prenajímateľov a cenovo dostupné byty, ktoré potom prepájame s ľuďmi na ulici. V tomto momente máme už tri takéto byty a troch ľudí z ulice, ktorí prežívajú svoje večery v teple domova," hovorí Zuzana Kuľhová z Depaul Slovensko s tým, že projekt chcú rozšíriť a nájsť ďalších sedem bytov a prenajímateľov, ktorí pomôžu ľuďom v núdzi začať odznova.

V uliciach Bratislavy sa pohybuje okolo 4000 ľudí bez domova. Služby nízkoprahovej nocľahárne využíva každoročne viac ako 1200 ľudí. Doma dobre chce upozorniť na fakt, že v čase pandémie sú ľudia bez domova mimoriadne zraniteľnou skupinou. "Budeme radi, ak sa pripojíte k prenosu z nocľahárne a prispejete na pomoc ľuďom bez domova na stránke adoptujsipostel.sk," odkazujú organizátori festivalu.

Komentáre