Život

Dni mesta Prešov ponúknu viaceré novinky i diskusie

"Súčasťou dní mesta sa stane aj tanečná výzva s názvom Prešovská Jerusalema s cieľom spojiť čo najviac Prešovčanov prostredníctvom tanca. "

TASR, 1. júna 2021 11:59
Mesto Prešov, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta
Prešov 31. mája (TASR) - Mesto Prešov v spolupráci s tamojším Parkom kultúry a oddychu (PKO) pripravilo nový koncept Dní mesta Prešov pre rok 2021. Organizátori prichystali pestrú ponuku kultúrnych podujatí, ktoré sú podľa nich zárukou umeleckého zážitku aj zábavy, no zároveň budú brať ohľad na ochranu zdravia obyvateľov mesta i jeho návštevníkov. Dni mesta potrvajú od 7. do 20. júna.

Špeciálne označené letné terasy ponúknu svojim návštevníkom okrem tradičného menu aj kultúrny zážitok.

"Veľmi dôležitý je tento koncept, ktorý je postavený na spolupráci všetkých dotknutých. Ako majiteľov reštaurácií a teda prevádzkovateľov terás, tak aj hudobnej zložky, samozrejme pod taktovkou nášho PKO, ktoré všetko zastrešuje a koordinuje. Vyskúšali sme si to pri terasách v zime, keď sme chceli vianočnú mapu terás. Žiaľ, opatrenia ju neumožnili dotiahnuť do konca. Koncept bol celkom dobre prijímaný obyvateľmi aj prevádzkarmi, takže veríme, že teraz v letných mesiacoch to bude ešte lepšie," uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Súčasťou dní mesta sa podľa jej slov stane aj tanečná výzva s názvom Prešovská Jerusalema s cieľom spojiť čo najviac Prešovčanov prostredníctvom tanca. Ako prvé ju predstavili v pondelok v centre mesta prešovské mažoretky Diridonky.

Na snímke Diridonky, mažoretky PKO Prešov počas vystúpenia. Foto: TASR - Milan Kapusta


„Ide o chytľavý a rytmický tanec, ktorý v čase pandémie priniesol jednoduchý spôsob prepojenia a budovania komunity. Prešovskou Jerusalemou chceme osloviť čo najviac ľudí, ktorí sa symbolicky spoja prostredníctvom tanca v duchu spolupatričnosti a podpory po náročnom a dlhom období vzájomnej izolácie," povedala riaditeľka PKO Prešov Barbora Rusiňáková.

Všetky informácie sú k dispozícii na sociálnych sieťach PKO a mesta spolu s dotazníkom, technickými pokynmi k prihláseniu a promo videom.

"Chystáme koncerty, ktoré sú na pozvanie pre tých, ktorí boli v prvej línii, najmä zdravotníci, učitelia, ale aj členovia záchranných zložiek. Pripravujeme tiež sériu diskusií s účasťou, či už sú to členovia kultúrno-kreatívnej komunity alebo napríklad prešovské firmy. Začíname kino premietanie v záhradnom kine, ktoré budeme potom následne pravidelne realizovať aj počas leta. No a v neposlednom rade tu máme galériu Caraffku, ktorá chystá veľmi zaujímavú výstavu na podporu autistických umelcov. V tomto duchu vyskúšame koncept online dražieb,"
priblížila Rusiňáková.

Záznam z každého koncertu určeného pre ľudí z prvej línie zverejní PKO na svojich sociálnych sieťach a na webstránke. Verejnosť sa môže tešiť aspoň v online podobe na vystúpenia hudobníkov Beetles Band, Swing Time For, Tásler Pufo band, Katky Kočšovej so skupinou, ako aj operných umelcov Tatiany Paľovčíkovej, Titusza Tóbisza a Júlie Grejtákovej.

V centre mesta budú počas dní mesta prebiehať aj neorganizované vystúpenia folklórnych súborov, šermiarov a rôznych ďalších individuálnych umelcov.


Komentáre