Život

Deti v Medzilaborciach budú mať rusínsky jazyk ako riadny predmet

"Nový školský rok je pre Rusínov v Medzilaborciach historickým momentom."

TASR/Webmagazin.sk, 2. septembra 2020 11:24
Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Nový školský rok je pre Rusínov žijúcich v Medzilaborciach a okolí "historickým momentom". Označil ho tak predseda miestnej organizácie Rusínskej obrody na Slovensku (MO ROS) v Medzilaborciach Vladimír Protivňák. Dôvodom je zavedenie rusínskeho jazyka do vyučovacieho procesu ako riadneho predmetu.

"Doteraz sa na miestnych školách rusínsky jazyk vyučoval len vo forme krúžku, čo sa od nového školského roka zásadné mení," informoval Protivňák TASR s tým, že vyučovanie rusínskeho jazyka ako riadneho predmetu zavádzajú obe miestne základné školy. Majú tak umožniť svojim žiakom "bližšie spoznať svoje vlastné korene, rusínske piesne, tradície, históriu či významné osobnosti neraz i svetového významu".

Ako príklad osobností s rusínskymi koreňmi, ktoré sa stali známymi v zahraničí, Protivňák okrem Andyho Warhola či Adolfa Dobrianskeho uviedol i Dionýza Ilkoviča, člena tímu držiteľa Nobelovej ceny Jaroslava Heyrovského, Michala Strenka, známeho z fotografie vojakov vztyčujúcich americkú vlajku na japonskom ostrove Iwó-džima počas druhej svetovej vojny, či Michala Baluďanského, prvého rektora petrohradskej univerzity.

Podľa Protivňáka je zavedenie rusínskeho jazyka do riadneho vyučovacieho procesu výsledkom spoločnej aktivity samosprávy, riaditeľov oboch mestských základných škôl a MO ROS v Medzilaborciach.

Komentáre