Život

Čo treba robiť, aby sa vaša záhrada zaskvela v plnej kráse?

"Všetci tí, ktorí majú dvor so záhradou, chcú si ho upraviť čo najkrajšie."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. júna 2022 12:11
Foto: DAIBAU
Realizovať záhradu, ktorá sa zaskvie v plnej kráse nie je v mnohých prípadoch ani tak otázkou financií, ale skôr dobrého nápadu. Ak je nápad podrobne rozpracovaný a ak sa v ňom využijú zásady záhradnej tvorby, osobnostné prvky a požiadavky jej majiteľov, môže tak vzniknúť záhrada, ktorá bude pôsobiť esteticky a nebude jej chýbať ani funkčná hodnota. Aby sa vaša záhrada stala vašou malou oázou pokoja a miestom, ktoré si užijete počas krásnych slnečných dní, odporúčame vám vyhľadať odborníka, ktorý vám pomôže každý váš zámer realizovať!

Vyhnite sa chybám pri úprave záhrady

Mnohé štúdie uvádzajú, že pobyt vonku, v zelenom prostredí, má množstvo pozitívnych účinkov, prospešných pre naše zdravie. Liečivé sily prírody ovplyvňujú predovšetkým náš mozog a emócie: pomáhajú riešiť nespavosť, odbúravajú stres, povzbudzujú k pozitívnemu mysleniu, pomáhajú „dobiť“ batérie a oddýchnuť si od každodenného hektického života. Väčšina ľudí chce mať okolo svojho domu alebo nebytového priestoru prírodu a vytvoriť si miesto, kde strávi kvalitný čas so svojimi blízkymi.

Avšak pred samotnou úpravou dvora je dôležité dobre si premyslieť kroky, ktoré budú nasledovať. Ktoré rastlinné druhy sú pre vašu záhradu najvhodnejšie v súlade s dizajnom domu a klimatickými podmienkami, ktoré v danej oblasti panujú? Ktorým okrasným rastlinám bude vyhovovať kvalita a hodnota pH pôdy vo vašom dvore? Ktoré druhy rastlín sa považujú za invázne a nemali by ste ich pestovať vo vašej záhrade? Na tieto otázky vám správne odpovie len odborník v oblasti záhradníctva a záhradnej a krajinnej architektúry.

Vďaka pomoci spoľahlivého a profesionálneho realizátora uvedených prác vyhneme sa chybám pri úprave dvora, čo je obzvlášť dôležité vzhľadom na to, že väčšina rastlinných druhov, ktoré sa vysádzajú do záhrady, sú zvyčajne trvalky.

Foto: DAIBAU

Čarovná záhrada – rýchlo a jednoducho

Zdá sa však, že nájsť dobrého realizátora v oblasti záhradníctva a záhradnej architektúry nie je celkom jednoduché. Možno sa vám nepodarí nájsť nikoho vo vašom meste, alebo sa vám možno nepodarí skontaktovať sa s ním. Ak sa vám aj podarí s ním skontaktovať, je otázne, či sa mu podarí vyraziť do terénu práve vtedy, keď ho budete potrebovať vzhľadom na dohodnuté práce. Čo sa týka úpravy dvora, táto situácia je bežná, vo väčšine prípadov sa už realizátori so zákazníkmi dohodli na spolupráci. Ak sa chcete venovať úpravám okolia vášho domu a nenašli ste realizátora, ktorý by vám s týmto zámerom pomohol, nie je všetko stratené. Riešenie nájdete na platforme Daibau.sk.

Ide o internetovú platformu pre výstavbu a rekonštrukciu, ktorá sa už roky zaoberá úspešným sprostredkovaním, teda spájaním zhotoviteľov so zákazníkmi, ľuďmi, ktorí potrebujú vykonať nejaké práce. Vo svojej databáze združujú viac ako 10 000 lokálnych zhotoviteľov z viac ako 300 špecializovaných kategórií, z toho 2 500 zhotoviteľov je z oblasti krajinnej a záhradnej architektúry, 350 zhotoviteľov, ktorí sa zaoberajú záhradníctvom a rovnaký počet sa zaoberá úpravou dvorov a okolia domov.

Foto: DAIBAU

Ak ste ešte stále nenašli odborníka, ktorý by vám pomohol upraviť zelené plochy okolo vášho domu, chaty alebo podnikateľského objektu, stačí na ich stránke vyplniť a zaslať dopyt, v ktorom uvediete, aké práce potrebujete vykonať, termín začiatku vykonávania prác, ako aj miesto, kde je potrebné práce vykonať. Na vyplnenie a odoslanie dopytu na portáli Daibau.sk potrebujete len pár minút vášho času a môžete to urobiť úplne zadarmo.

Ak chcete, k dopytu môžete pripojiť fotografie alebo náčrty, aby ste čo najdôveryhodnejšie vysvetlili, čo potrebujete. Na základe informácií, ktoré ste zadali do dopytu, vám budú ponúknutí dostupní realizátori, ktorí spĺňajú požadované kritériá, a ponuky vám budú zaslané e-mailom. Môžete tak rýchlo a jednoducho nájsť adekvátneho odborníka, ktorý bude pripravený pomôcť vám upraviť váš dvor a urobiť z neho zelenú oázu na požadovanom mieste a v optimálnom čase. Je len na vás, či sa s ním spojíte a dohodnete si podrobnosti spolupráce.

Užitočné informácie a praktické rady pre úpravy záhrady

Ak dostanete viacero ponúk, môžete si jednoducho vybrať realizátora na základe najrelevantnejších kritérií – jeho hodnotení a recenzií. Totiž po vykonaní prác majú všetci zákazníci možnosť ohodnotiť prácu a nasadenie odborníka, ktoré sa v práci prejavuje a vyjadriť názor, spokojnosť s konečným výsledkom. Recenzie vám pomôžu správne sa rozhodnúť a dozvedieť sa viac o zhotoviteľoch skôr, ako sa s nimi spojíte.

Okrem toho sa na portáli Daibau.sk v časti Kalkulačka môžete informovať o priemerných cenách jednotlivých prác, produktov a služieb, čo vám uľahčí disponovať rozpočtom. Môžete si totiž zistiť priemernú cenu vyhotovenia záhradného plánu, výsadby stromov a kríkov, orezávania živých plotov, odvozu zeleného odpadu a podobne a na základe týchto informácií sa môžete rozhodnúť v súlade s rozpočtom, ktorým disponujete.

Ak sa však rozhodnete dvor zariadiť vlastnými rukami, praktické a odborné rady sú vždy vítané. V časti Časopis na portáli Daibau.sk môžete získať informácie o výsadbe a údržbe živých plotov, údržbe, polievaní a zavlažovaní trávnikov a záhrad, vertikálnych záhradách... Nenechajte si ujsť ďalšie užitočné články s potrebnými pokynmi.

Aby sa vaša záhrada ukázala v plnej kráse a stala sa vašou útulnou skrýšou v dnešnom uponáhľanom svete, premeňte ju na zelenú oázu, kde si budete užívať príjemne strávené chvíle do chladných jesenných dní, sami alebo v kruhu svojich najbližších.

Komentáre