Život

Civilný mimosporový poriadok posilní vyšetrovaciu právomoc súdu

"Podľa novej právnej úpravy môžu účastníci predkladať nové dôkazy v odvolacom konaní a súd môže v taxatívne uvedených konaniach meniť, alebo zrušiť rozsudok i bez návrhu po tom, ako sa zmenia pomery."

TASR, 23. augusta 2015 8:00
Jana Martinková Foto: TASR/Peter Frolo
Nový civilný mimosporový poriadok (CMP) posilní vyšetrovací princíp súdu v mimosporových konaniach. Povedala pre TASR advokátka Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková. „Mimosporové konania riešia osobité, špecifické spoločenské vzťahy vyžadujúce vyššiu právnu ochranu účastníkov i verejného záujmu a teda tu významne cítiť aktívnu ingerenciu štátu. Uplatňuje sa v nich v širšej miere vyšetrovací princíp, ktorý sa ešte posilní. Dôkaznú iniciatívu preberá vo veľkej miere súd, to však neznamená, že účastníci nepredkladajú žiadne dôkazy, ale súd nebude odkázaný len na ne,“ zdôraznila Martinková.

Pre mimosporové konania ako sú napríklad rozvody, dedičské konania, určenie rodičovstva a podobne platí ešte princíp oficiality, keď súd môže konať ex offo a princíp materiálnej pravdy. Súd je totiž povinný zisťovať skutočný, pokiaľ možno najobjektívnejší stav veci, nielen účastníkmi tvrdený stav.

„Podľa novej právnej úpravy môžu účastníci predkladať nové dôkazy a tvrdenia i v odvolacom konaní a súd bude môcť v taxatívne uvedených konaniach meniť, alebo zrušiť rozsudok i bez návrhu po tom, ako sa zmenia pomery. Pre mimosporové konania bude príznačné i právo súdu nebyť viazaný návrhom, teda môže sa od neho odchýliť, či ho prekročiť, teda napríklad prisúdiť viac,“ vysvetlila Martinková.

V mimosporových konaniach sa bude uplatňovať výlučná miestna príslušnosť a ak taká nebude určená, bude príslušným súdom všeobecný súd navrhovateľa. Na rozdiel od sporového konania bude musieť súd v mimosporovom skúmať všetky druhy príslušnosti počas celého konania. „Súd bude môcť v zákonom stanovených veciach pribrať do konania Centrum pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže a rozširuje sa i ingerencia prokurátora, ktorý bude môcť konať v zákonom stanovených veciach. Hlavne v konaniach, ktoré je možné začať aj bez návrhu. Prokurátor bude môcť podať návrh na začatie konania, prípadne do konania vstupovať. Okrem konania o rozvod manželstva, do neho bude môcť vstúpiť iba v prípade, že bude súčasťou rozvodu aj úprava práv manželov k ich maloletým deťom na čas po rozvode,“ konštatovala Martinková.

V súčasnosti sú mimosporové konania upravené v piatej hlave tretej časti Občianskeho súdneho poriadku. Od júla budúceho roka ich bude upravovať CMP. Nový kódex zavádza aj ich taxatívny výpočet, aby bolo zrejmé, ktoré konania podliehajú špeciálnej právnej úprave CMP. Ostatné, explicitne neuvedené konania, sa budú považovať za sporové a budú sa spravovať ustanoveniami Civilného sporového poriadku.

ODPORÚČAME AJ:
Súdna písomnosť bude doručená, aj ak sa o nej adresát nedozvie
SBS-kári nemôžu robiť osobnú prehliadku bez súhlasu prehliadaného
Verbálne útoky na internete sa môžu skončiť aj vo väzení
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon

Komentáre