Život

Apiterapia je témou tohtoročného Trnavského včelárskeho festivalu

"Zámerom podujatia je prezentácia práce miestnych včelárov, popularizácia včelárskeho remesla, zlepšenie povedomia ľudí o prínose včiel a včelárov pre krajinu."

TASR, 29. augusta 2022 12:35
Včela prilieta na kvitnúci kvet marhule. Foto: TASR František Iván

Včelársky trh, tvorivé workshopy a prednášky o včelárstve sa už tretíkrát udomácnia na trnavskej radnici v rámci Trnavského včelárskeho festivalu. Piatok 2. septembra a sobota 3. septembra sú vyhradené nielen včelárom a priateľom včiel, ale i milovníkom prírody a sladkého medu, uviedol Martin Štrbka za organizátorov z trnavskej organizácie Slovenského zväzu včelárov.

Zámerom podujatia je prezentácia práce miestnych včelárov, popularizácia včelárskeho remesla, zlepšenie povedomia ľudí o prínose včiel a včelárov pre krajinu. "Je príležitosťou nájsť si svojho lokálneho dodávateľa medu a včelích produktov, ochutnať medové pivo, najlepšie medoviny či medové sladkosti a zároveň nazrieť do čarovného sveta včiel. Tých, ktorí majú záujem o odbornejšie informácie o chove včiel, ich spolužití s človekom a zmenách v prírodnom prostredí, čakajú zaujímavé prednášky najlepších odborníkov v zasadačke mestského zastupiteľstva," uviedol Štrbka. Hovoriť sa bude okrem iného o včelárení podľa prejavov včelstva na letáči, tiež o jeho sťažených podmienkach, prevencii a tlmení chorôb včiel či súčasných problémoch v praktickom včelárení.

Tradičný včelí trh sa bude konať na pešej zóne na Hlavnej ulici, kde množstvo producentov ponúkne svoje výrobky. Témou tohto ročníka podľa Štrbku bude liečba včelími produktmi. V rámci nej je pripravený krst knihy o apiterapii.




Komentáre