Život

Ako prebieha let teplovzdušným balónom? Vyskúšali sme to

"Romantika, pokoj a dokonalé výhľady. Presne také pocity budete mať z vyhliadkového letu balónom. Čo sa deje, kým sa vznesiete do oblakov a čo vás čaká po pristátí?"

TASR, 16. júna 2022 11:17
Ilustračné foto Foto: ADROP.sk
-
Odkedy prvý teplovzdušný balón bratov Montgolfiérov vyniesol do vzduchu ovcu, kačicu a kohúta, ubehli stovky rokov. A rovnako ako boli slávni bratia po úspešnom lete povýšení do šľachtického stavu, čaká táto tradícia aj vás. Ale pekne poporiadku.

Zážitok (nielen) pre ranné vtáčatá
Letenka je vo vrecku, už zostáva len vybrať termín. Lenže čo keď prší a fúka? V takom prípade sa let presúva. Štartuje se iba ráno s východom slnka, alebo až večer, približne 3 hodiny pred západom. Počas dňa sú totiž aktívne termické prúdy, v ktorých lietanie nie je bezpečné. Ráno a večer sú najpokojnejšie a letu nič nebráni.

Po vybalení a kontrole balóna začína príprava na let balónom. Posádka začne balón nafukovať studeným vzduchom, horáky zapáli pilot až po chvíli. Príprava trvá okolo 20 minút, akonáhle sa začne balón zdvíhať, je čas, aby do koša naskočila aj posádka. Pilot poriadne prikúri a hor sa nahor!

Hodina v oblakoch
Začína tá správna kochačka z výšky 50 až 300 metrov. Lieta sa rýchlosťou vetra, za hodinu tak preletíte 10 až 20 km. Let balónom je jednoducho pohodový zážitok od začiatku do konca.

Keď sa let balónom blíži ku koncu, je potrebné vyhliadnuť vhodné miesto na pristátie. Aj keď sa nepristáva závratnou rýchlosťou, je dobré chytať balans a rukami držať popruhy. Aké hladké pristátie bude, záleží na pilotovi aj na sile vetra.

Vitajte medzi barónmi a barónkami
Pristátím to nekončí, naopak! Až potom budete prijatí medzi vzduchoplaveckú rodinu. Pilot vás pokrstí pomocou štyroch živlov a povýši do stavu baróna. Odteraz budete už navždy barón alebo barónka z miesta, do ktorého ste pristáli.

Chcete si zaletieť tiež?
Lety teplovzdušným balónom prebiehajú po celom Slovensku. Na vás potom je, či si vyberiete privátny let balónom pre dvoch, svižnejší športový balón, alebo poletíte veľkým balónom. Hlavne, aby ste si to parádne užili!

Komentáre