Zdravie

Zmerajte si tlak či EKG doma a záznam pošlite lekárovi

"Pre meranie krvného tlaku či EKG nemusíte chodiť nutne k lekárovi. Domáci tlakomer dnes dokáže zmerať nielen krvný tlak, ale zvládne aj jednoduchý elektrokardiogram."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 10. marca 2021 16:22
Zmerajte si tlak či EKG doma a záznam pošlite lekárovi Foto: HARTMANN-RICO
Nie je už žiadnou novinkou, že zmerať krvný tlak si môžeme aj mimo ambulancie, sami a doma. Za toto pohodlie vďačíme domácim tlakomerom, a tiež napríklad za elimináciu efektu bieleho plášťa, ktorý sa u ľudí majúcich strach z lekára, podpisuje pod skreslené hodnoty.

Presnosť merania je rozhodujúca
Ovplyvňuje ju správny postup, miesto merania či správna veľkosť manžety, ale najmä, používaná metóda merania. Ideálne, ak sú rovno dve – oscilometrická, ktorá meria hodnotu krvného tlaku, a posluchová, ktorá u domácich tlakomerov nahrádza počúvanie fonendoskopom. Pri tejto kombinácii možno merať aj tepovú frekvenciu, preto takto vybavené tlakomery dokážu namerať hodnoty aj u ľudí s nepravidelným srdcovým rytmom.

Menší dizajn, nové funkcie
K pozoruhodným tlakomerom patrí však tlakomer Veroval s EKG. Ako tušiť z jeho názvu, v prekvapivo malom tele ponúka niečo viac. Po priložení dvoch senzorov do oblasti srdca sa z tlakomera stáva EKG. Zaznamenáva nebezpečnú fibriláciu predsiení, ktorá poukazuje na infarkt alebo mozgovú mŕtvicu a extrasystoly – skoré známky obehovej poruchy či zápalu srdcového svalu.
Ak máte takýto prístroj, doma či v práci, môžete zmerať hodnoty presne vo chvíli, keď pociťujete možné príznaky. Tým je praktickejší ako klasické dlhodobé sledovanie pomocou EKG holtra, ktorý je potrebné nosiť niekoľko dní na tele.

O krok bližšie k telemedicíne
Pre tento špičkový prístroj je samozrejmosťou vypracovanie jednoduchého elektrokardiogramu, ktorý, môžete odoslať emailom lekárovi. Rovnako tak možno odoslať aj elektronický denník hodnôt krvného tlaku. Vďaka týmto moderným funkciám zostávate v spojení s lekárom, ktorému tieto údaje významne pomôžu určiť, či je nutná vaša návšteva a ďalšie odborné vyšetrenie.

Tieto výhody telemedicíny privítajú zaneprázdnení ľudia, ktorých zaujíma aktuálny zdravotný stav, pacienti s obmedzenými možnosťami pohybu a dnes aj všetci, ktorí zažívame pandemické opatrenia. Vysoký krvný tlak je totiž aj jednou z možných komplikácií ochorenia covid19, preto je dnes informácia o krvnom tlaku, a navyše aj s EKG, dôležitá dvojnásobne.

Aj vzhľadom na túto situáciu sprístupnil výrobca HARTMANN-RICO aktuálne svoje tlakomery na priamy online predaj a s dopravou zadarmo.

Komentáre