Zdravie

Cítite úzkosť? Je čas ísť do postele

"Mnoho ľudí ostáva hore dlho do noci. Či už je to pred televíznou obrazovkou alebo v obavách z budúcnosti, ponocovanie vám nepomôže. Pre pokojnú myseľ potrebujete dostatok spánku. "

Zuzana Lobotková, 31. decembra 2014 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Psychológovia ponúkajú ľuďom trpiacim úzkosťou jednoduché a lacné riešenie – ísť do postele skôr. To, ako dlho spíte, totiž ovplyvňuje aj vaše emócie. Ak spíte menej a chodíte do postele neskoro v noci, ste zahltení negatívnymi myšlienkami. A tieto nepríjemné pocity a myšlienky sa im vracajú častejšie, než ľuďom, ktorí spia dostatočne veľa.

Na unavené hlavy sadá úzkosť


Zlí spáči sa zvyknú viac obávať o budúcnosť, ponárajú sa do minulosti, zaoberajú sa nepríjemnými skúsenosťami a následne sa u nich objavujú príznaky úzkosti a depresie. A pritom stačí sedem až osem hodín spánku, aby ste dosiahli dobré duševné zdravie. Menej hodín znamená priberanie na váhe, depresie, ale aj vážne zdravotné problémy, ako sú rakovina, srdcové choroby, cukrovka 2. typu a obezita. Príčinou sú narušené telesné hodiny.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci na univerzite na Binghamton University požiadali sto mladých dospelých ľudí, aby vyplnili dotazníky a splnili dve počítačové úlohy. Merali, ako veľmi zažívali strach alebo premýšľali o nepríjemných veciach. Mali tiež uviesť, či sú skôr ranné alebo nočné typy.

Vedci zistili, že ľudia, ktorí spia menej a chodia do postele neskôr, sa často stretávajú s viacerými opakujúcimi sa negatívnymi myšlienkami. To platilo aj pre nočné typy ľudí. Jacob Nota, vedúci štúdie, pre dailymail.co.uk povedal: „Uistite sa, že spánok si doprajete v správnu dennú dobu. Ide o jednoduché riešenie pre jedincov, ktorých neopúšťajú rušivé myšlienky.“ A nejde o prvý výskum, ktorý potvrdzuje pozitívne účinky spánku na duševné zdravie.

Pokoj v spálni


Zdravý spánok však má byť hlavne nerušený. Určite ste už neraz počuli, ako elektrospotrebiče rušia nočný oddych. Dokonca vraj môžu za vaše priberanie. Ľudský organizmus podľa vedcov potrebuje úplnú tmu, aby sa dostal do správnej hladiny spánku. V nej telo produkuje hormón melatonín podieľajúce sa na premene jedla a pitia na energiu.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

To sa však nedá dosiahnuť pri svetle z televízora, počítača či smartfónu. Napríklad aj svetlo pouličných lámp narúša uvoľnenie melatonínu a jeho správne fungovanie. Ničivejšie sú však spomínané zariadenia, ako je smartfón. Modré svetlo krátkych vlnových dĺžok, ktoré šíria aj pri nabíjaní, škodí spánku aj metabolizmu. Možno neosvetlia celú miestnosť, no nočný oddych narušiť dokážu.

Noci sú teraz dlhé, tak si doprajte ničím nerušený spánok. Po celoročnom strese si to zaslúžite. Veď do nového roka treba vkročiť s bezstarostnou a úzkosťou nerušenou mysľou.

ODPORÚČAME AJ:
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
BUDEM MAMOU: Je viacero dôvodov, prečo tehotný nemôže byť muž
Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?

Komentáre