Zdravie

Tri mýty o bolesti spodnej časti chrbta

"Nemusíte sa vzdať cvičenia a ani ťažký batoh nie je na vine. To tvrdia experti."

Zuzana Lobotková, 7. septembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Bolesť chrbta je tak bežná, že je nezvyčajné, aby ste ju v určitom okamihu života nezažili. Mnoho každodenných činností obviňujeme zo spôsobenia ťažkostí. Fyzioterapeut Chris McCarthy z Manchestru hovorí, že neexistuje žiadny dôkaz medzi zisteniami z vyšetrení a údajnými zdrojmi bolesti.

Dolná časť chrbta je najväčší problém, ktorý sužuje väčšinu ľudí po celom svete a často nás nechá v agónii. Existujú však aj ďalšie účinky stuhnutej chrbtice než len bolesť - prináša obrovskú záťaž pre pracovný a rodinný život. Prezradíme vám niektoré z najčastejších omylov. Zdravotníci na celom svete sa stretávajú s pacientmi, ktorí si myslia, že im bolesť môže napríklad poškodiť spodnú chrbticu. Mnohé dôkazy naznačujú, že veľa predpokladov o bolesti spodnej časti chrbta je nesprávnych, dokonca môžu byť škodlivé.

1. Hlavne sa nehýbať


Nebojte sa krútiť, točiť a ohýbať. Je nevyhnutné byť neustále v pohybe. Svaly, ktoré sú v kŕči kvôli bolesti, sa uvoľnia, keď sa budete jemne pohybovať a naťahovať. Postupne zvyšujte rozsah pohybu a zostaňte aktívny.

Bolesť chrbta by vás nemali úplne zastaviť a zbaviť radosti z cvičenia alebo pravidelných aktivít. V skutočnosti bolo zistené, že cvičenie vám pomôže skôr sa zotaviť. A to vrátane silového tréningu.

Všetky cvičenia si postupne sťažujte, pridávajte na intenzite a budujte si opäť istotu v pohybe. Nemusíte sa okamžite vrátiť na predchádzajúcu úroveň výkonu ihneď po akútnej epizóde bolesti.

2. Sken ukáže, čo je zle


Medzi zisteniami zo skenovania chrbtice a zdrojmi bolesti je len slabá korelácia. Väčšina dospelých bez bolesti chrbta bude mať zmeny v anatómii ich chrbtice, ktoré sú viditeľné a bežné u starnúcej populácie. Tie nespôsobujú žiadne problémy.

Bolesť hneď neznamená poškodenie chrbtice. Úroveň bolesti má veľmi malý vzťah k poškodeniu chrbtice a viac súvisí s vašou nevedomou interpretáciou úrovne ohrozenia, ktorú bolesť predstavuje pre trpiaceho. Kultúrne vplyvy, práca, stres, minulé skúsenosti a doba trvania príznakov majú silnejší vzťah s bolesťou, ako je počet normálnych zmien súvisiacich so starnutím obyvateľstva, ktoré sú viditeľné na skenoch.

3. Ťažká taška


Ťažké školské tašky sú v poriadku. Neexistuje žiadny stanovený vzťah medzi ťažkou taškou a bolesťou chrbta, ale zaujímavá je súvislosť s vývojom bolesti chrbta a vnímaním tašky ako príčiny bolesti v očiach dieťaťa alebo rodičov. Epizódy bolesti chrbta sú tak bežné, že je abnormálne nemať nejaké bolesti chrbta v určitej etape živote.

Pretože je to tak bežné, mnoho každodenných vecí, vrátane hrbenia sa, otáčania sa, nosenia ťažkých vecí a cvičenia, sú chybne obviňované zo spôsobenia alebo zhoršenia problému. Väčšinou trvajú tieto bolesti krátko. Radšej teda dbajte na dobré rady a nie na mýty.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vedci mapovali, ako sa rodičia rozhodujú o očkovaní svojich detí
Poznáme skutočný dôvod, prečo ste sa stali terčom komárov
Desať najlepších spôsobov, ktoré vám pomôžu zaspať
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť

Komentáre