Zdravie

Poznáme skutočný dôvod, prečo ste sa stali terčom komárov

"Bzučia na tejto planéte okolo 400 miliónov rokov, a je tu vysoká šanca, že vás niekedy v živote uštipol niektorý z 2700 známych druhov komárov. Prečo si ale vybral práve vás?"

Zuzana Lobotková, 31. augusta 2016 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/CDC and Jim Gathany
Z veľkej časti to nie je nič viac než nepríjemné, ale môžu byť aj šíriteľmi nebezpečných a smrteľných chorôb, vrátane malárie, ale tiež horúčky dengue a vírusu Zika. Boj proti komárom a chorobám, ktoré šíria, je ohniskom intenzívneho vedeckého výskumu. Práve minulý týždeň americká Federal Drug Administration schválila projekt, v ktorom geneticky modifikované komáre odolné voči Zika budú uvoľnené do oblasti Florida Keys. To by malo zabrániť šíreniu vírusu.

Prieskum vykonaný na letisku Heathrow v Londýne odhalil, že 74 percent ľudí, ktorí cestujú do tropických lokalít, sa nesnaží získať žiadne rady ohľadom komárov, alebo dokonca zbaliť repelent. Je to šokujúce číslo vzhľadom k tomu, aké nebezpečné choroby tento hmyz prenáša.

Prečo ich niektorí ľudia priťahujú?


Väčších ľudí štípu komáre viac – možno lebo je ich proste viac a možno im viac voňajú. Vedci sa teda pozreli na ľudí, ktorí vždy bývajú výrazne doštípaní, a označili ich ako „atraktívnych“. Pozvali aj ľudí, ktorých komáre neobťažujú a tých nazvali „neatraktívnymi“. Komárom na tykadlá pripojili mikroelektródy, aby zistili, čo im voňalo predtým, než niektorého človeka ochutnali.

Orgány „atraktívnych“ ľudí obsahovali viac chemickej látky označovanej kairomóny, zatiaľ čo „neatraktívni“ vyžarovali viac chemikálie zvanej allomóny. Na základe týchto zistení sa vedci snažia vyvinúť repelent, ktorý by ste vo forme tabletky užili pred dovolenkou a vaše telo by následne produkovalo allomóny. Pokiaľ ide o to, čo určuje, aké chemické látky od vás komáre zacítia, je to z veľkej miery na génoch.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Keď vás uhryzne komár, vstrekne koktail chemických látok do pokožky, ktoré slúžia anestetikum, takže nemáte pocit, že vás niečo uštiplo. Imunitný systém teda nereaguje. Až neskôr odpovie vo forme svrbivých červených škvŕn a malých raniek. Je to však aj vec zvyku, čo dosvedčujú vedci, ktorí s komármi v laboratóriách pracujú denne, a rozhodne nie bez štípancov. Rovnako to funguje aj na dovolenke, kde vás obťažujú početné štípance, no miestni akoby žiadne nemali. Proste na ne už nereagujú.

Lietajúca hrozba


Hlavným nosičom malárie je komár Anopheles gambiae, a ten, ktorý prenáša vírusy horúčky dengue, Zika, Chikungunya a žltú zimnicu je známy ako Aedes aegypti. Iné rozdiely ako čierne a biele pásiky na nohých, sú len ťažko odhaliteľné netrénovaným okom. Ak ste v oblasti, kde sa vyskytujú tieto choroby, všetky komáre môžu byť nebezpečné. Tehotné ženy alebo tie, ktoré plánujú rodinu, by sa mali snažiť vyhýbať miestam, kde je Zika, pretože to predstavuje pre deti riziko.

Ak sa chystáte niekam, kde hrozí malária, pričom antimalariká môžu pomôcť, ale je potrebné brať ich tri týždne pred cestou. A niektoré lieky môžu mať vedľajšie účinky. Malária je bežná, ale smrtiaca infekcia v horúcich, tropických oblastiach sveta. Ochorenie je spôsobené parazitom známym ako Plasmodium, ktorého vstrekuje do tela (krvi) uhryznutím samička komára Anopheles.

Na celom svete je podľa telegraphu každý rok nakazených 300 až 500 miliónov ľudí a asi 438 000 ľudí na túto chorobu zomrelo len minulý rok. 90% úmrtí na maláriu sa vyskytuje v Afrike a predstavuje asi 1 z 5 detských úmrtí. Približne 80 percent všetkých úmrtí na maláriu je u malých afrických detí. Pri správnej liečbe pacient s maláriou môže očakávať, že úplné vyzdravie. V súčasnosti sa vyvíja vakcína proti malárii, ktorá by mohla byť užitočná už pre deti vo veku 5 až 17 mesiacov. Ale aj obmedzenie množstva komárov predstavuje účinnú obranu.

Takže, čo funguje?


Ak cestujete do vysoko rizikovej krajiny – krajiny subsaharskej Afriky, niektoré oblasti Južnej Ameriky a dokonca aj niektoré časti Thajska, zoberte so sebou repelenty, ktoré obsahujú 20 až 50 percent DEET. DEET bolo vyvinuté ako poľnohospodársky pesticíd a mnohí ho jednoducho nemajú radi kvôli silnému chemický zápachu. Osvedčená alternatíva je p-metán-diol alebo PMD, ktorý obsahuje olej z citrónového eukalyptu. Obsah PMD by mal byť v repelente asi 30-percentný, ale musí sa aplikovať častejšie – každé 3 až 4 hodiny. Iné účinné látky v repelentoch sú picaridin a IR3535. Ale tie nefungujú rovnako proti komárom prenášajúcim maláriu.

Potrebujete ďalšie ochranné opatrenia? Vždy spite pod moskytiérou ideálne impregovanou insekticídom (komáre s maláriou sú najbežnejšie od súmraku do úsvitu). Existuje aj oblečenie napustené repelentom na komáre. Vedci testovali aj stravu (napríklad cesnak a vitamín B), no tie ako repelent nefungovali. Často sa hovorí aj o alkohole, ale jediné, čo preukázateľne zvyšuje „komáriu príťažlivosť“, je pivo.

ODPORÚČAME AJ:
Spôsobuje spálené jedlo rakovinu?
Vedci mapovali, ako sa rodičia rozhodujú o očkovaní svojich detí
Zlé načasovanie? O tom, či ochorieme, môže rozhodovať čas nákazy
Nový mužský trend môže zvýšiť ego, no spôsobiť otravu krvi

Komentáre