Zdravie

Ste unavení? Vymeňte kávu za čokoládu

"Káva vám nevyhnutne nepomôže. Na pomoc v boji s únavou si radšej vezmite tie správne potraviny. "

Zuzana Lobotková, 20. januára 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Občas je jedno, koľko spíte alebo koľko šálok kávy vypijete – únava stále neprechádza. Odborníčka na výživu Cassandra Barnsová prezradila, že jedením a pitím tých správnych vecí dokážete únavu poraziť a byť plný energie, a to ihneď.

Celozrnné vločky


Ak deň naštartujete sladkými raňajkovými cereáliami, chlebom alebo koláčom, môžete očakávať náhly pokles energie okolo jedenástej. Riešenie? Celozrnné vločky – nespracované celozrnné vločky majú vysoký obsah vlákniny a trávite ich pomaly, postupne, čím si zabezpečíte dlhšie trvajúci prísun energie. Ide zároveň o prírodný zdroj energiu produkujúcich vitamínov B1 a B6 a minerálnych látok, vrátane horčíka.

Cestoviny s vysokým obsahom bielkovín


Bežný tanier cestovín vás nezasýti a nedodá vám energiu na dlho. Väčšina cestovín sa vyrába z rafinovanej bielej múky, v žalúdku sa rýchlo rozkladá a absorbuje, vďaka čomu vás rýchlo nakopne sacharidmi. Rovnako rýchlo to zas opadne. Vymeňte ich za špeciálne cestoviny s vysokým obsahom bielkovín, ktoré obsahujú až dvojnásobné množstvo týchto živín a viac než dvojnásobok vlákniny. Budú sa na energiu premieňať pomalšie, tak vás zasýtia na dlhší čas. Ako bonus sa nemusíte až tak obávať o svoju hmotnosť.

Surová čokoláda


Áno, čokoláda je to správne jedlo. Ale nie hocijaká, rozhodne nie tá v bežných čokoládových tyčinkách. Bežné sladkosti vás nakopnú energiou vysokým obsahom cukru, no to nevydrží. Kakao alebo nepražená a nezohriata verzia čokolády má vysoký obsah energiu dodávajúcich živín, ako je horčík a železo. Ide o skvelý prípad superpotraviny. Obsahuje aj mierny stimulant nazývaný teobromín. Voľbou surovej čokolády vyrobenej z čistého kakaa a bez rafinovaného cukru si dodáte všetky benefity, vrátane dostatku energie, bez návykového sladkého záchvatu.

Makrela


Jedným z dôvodov nedostatku energie môže byť nedostatok špecifickej živiny. Bežný príklad je vitamín B12, ktorý ide ruka v ruke so železom a pomáhajú budovať zdravé červené krvinky, ktoré nesú kyslík do celého vášho tela. Makrela je jeden z najlepších prírodných zdrojov vitamínu B12. Okrem toho vám dodá iné vitamíny skupiny B a horčík, čo znamená dostatok energie pre telo. Pridaný bonus je vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín dôležitých pre zdravé srdce a vo vysokom obsahu bielkovín, ktorý vyváži cukor v krvi.

Únavu možno poraziť aj vodou Foto: TASR/AP Photo


Voda


Môžete poraziť únavu obyčajnou vodou? Voda pomáha dostať živiny a kyslík na tie miesta v tele, kde sú potrebné. Okrem toho zohráva dôležitú úlohu v chemických reakciách, ktoré menia molekuly jedla na energiu. Tak sa nieto čo čudovať, že sa cítime unavení, ak nepijeme dostatok vody. Cieľom by malo byť vypiť denne 1,5 až 2 litre vody, vrátane vody v tekutých jedlách ako sú polievky, čaje bez kofeínu a odšťavené ovocie.

Morské plody

A nemyslíme tým tie živočíšne, ale rastlinné. Ďalšia živina, ktorá môže stáť za nedostatkom energie, je chýbajúci jód v strave. Táto minerálna látka je životne dôležitá pre tvorbu hormónu tyroidu, ktorý je dôležitý v metabolizme a uvoľňovaní energie z jedla. Keď nemáme dosť tohto hormónu, prejavuje sa to aj unavenosťou. Najlepším zdrojom jódu sú riasy. Skúste ich v polievke, v podobe šalátu a sušené.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prestaňte viniť počasie! Za vašu bolesť chrbta môže niečo iné
Trhák menom botox. Dáte mu šancu?
Ako žiť zdravo? Štyri aktuálne trendy na rok 2017
Bývate blízko rušnej cesty? Hrozí vám demencia

Komentáre