Zdravie

Ako žiť zdravo? Štyri aktuálne trendy na rok 2017

"Je načase začať sa o seba starať... Koľkokrát sme si už mnohí povedali túto frázu? "

Webmagazin.sk/Iva, 13. januára 2017 9:00
Diéty na dva týždne tento rok neletia, asi uý vieme, že celkom nefungujú. Foto: TASR/AP
Zdravý životný štýl je už takou zmesou odporúčaní a názorov, že je vážny problém sa v tom zorientovať. Aj v tomto roku sa však môžeme nechať inšpirovať aktuálnymi trendmi. Pozrite sa, čo odborníci pre oblasť výživy a zdravia predpovedajú na rok 2017.

Zdravie pre našu mikroflóru


Veľa ľudí už objavilo spojenie medzi črevom, mozgom a imunitným systémom. Preto hľadajú spôsob stravovania – alebo fungovania vôbec – aby bola spokojná naša mikroflóra. Podobne, ako pred časom vyletela v popularite diéta podľa krvných skupín, v tomto roku sa ľudia čoraz viac začnú stravovať podľa potrieb svojho „črevného ekosystému“. Probiotiká a fermentované výrobky majú absolútnu zelenú.

Adaptogény – stravovacie slovo roka


V tomto roku budú znamenať asi to, čo „superjedlá“ v roku 2015. Sú to byliny, ktoré stabilizujú naše vnútorné prostredie, aby v ňom všetko správne fungovalo. Pripravte sa na „útoky“ receptov na smoothies napchatými rodiolou (liečivá rastlina vysoko cenená v Ázii a Rusku), receptov so ženšenom a sladkým drievkom. Osviežiť sa môžete napríklad wellness tonikom, do ktorého je pridaná kurkuma – výborne čistí telo a redukuje nadúvanie.

Voda, voda, voda


Nápoj číslo jeden aj pre tento rok. Všetci to vieme, ale úprimne – nalievať sa litrami vody je občas hrozná nuda. Na rad tak prichádzajú rôzne vylepšenia: v minulom roku bola hitom kokosová voda, v najbližších mesiacoch zrejme začne svet zaplavovať voda javorová, brezová, bambusová, kaktusová – alebo ochutená tekutým zlatom, medom.

Jedlo ako liek


Kulinárska medicína začína hrať prím medzi blogermi aj kuchármi na obrazovkách. Už neplatí, že čo je zdravé, chutí nanič. Kombinácia kulinárskeho umenia s liečebnými účinkami jedla je narastajúcim hitom a v roku 2017 sa môžeme tešiť na množstvo nových jedál, ktoré v sebe spájajú estetiku, skvelú chuť a cielenú liečebnú terapiu.
Pre tento rok skrátka platí, že out sú nalinajkované diéty na dva týždne, ktoré nikam nevedú. Cieľom zdravého životného štýlu je „self optimisation“, čiže optimalizácia stravy, pohybu, oddychu tak, ako to čo najlepšie vyhovuje práve našej osobnosti.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Naštartujte sa po sviatkoch opäť do práce. Skúste beh alebo slivky
Bývate blízko rušnej cesty? Hrozí vám demencia
Šesť chorôb, ktoré vám spôsobuje stres a neviete o tom
Viete ako správne užívať antibiotiká? Tieto pravidlá treba poznať

Komentáre