Zdravie
Teplo praje salmonelóze, príprava jedla si preto vyžaduje pravidlá
TASR, 29. júna 2017 9:00Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Baktéria salmonela sa v potravinách rozmnožuje rýchlejšie počas tepla. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa môžu dostaviť šesť až 72 hodín po zjedení kontaminovaných potravín.Poriadne uvariť a hneď zjesť
"Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode," radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované.
Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, jedlo sa však musí variť minimálne 20 minút pri teplote 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť. "Ak je ponechané v izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť či produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie, varuje úrad zdravia." Uvarené potraviny je potrebné opäť ohrievať pri minimálnej teplote 70 stupňov Celzia.
Správne pomôcky a poriadok v kuchyni
Prevencia pred ochorením spočíva i v správnom skladovaní a manipulácii s potravinami. Dôležité je zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Tie bežne uvarené sa môžu kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo – použitím toho istého noža či dosky na krájanie. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.
"Nutné je umývanie rúk pred prípravou pokrmu, pri prerušení práce či po opracovaní surových potravín," upozorňuje ÚVZ SR. Za samozrejmosť označili hygienici čistú kuchyňu a ochranu potravín pred hmyzom či hlodavcami, ktoré sú prenášačmi patogénnych mikroorganizmov.
ODPORÚČAME TIEŽ:
Psychologička: Adolescenti sa cez prázdniny potrebujú aj nudiť
Nová metóda chudnutia vás zbaví polovice nadváhy
ODBORNÍCI: Únik moču trápi okrem seniorov i mladé športovkyne
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl