Zdravie

Šálkou kávy podporíte predčasne narodené deti

"Predčasne narodené deti dostanú po narodení dávku kofeínu predstavujúcu pre dospelého človeka vypitie 25 káv. "

TASR, dnes 11:33
Foto: OZ Malíček

Kofeín pomáha v prvých dňoch predčasne narodeným deťom v ich boji o život a zdravie. Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa kávy si môže každý dopriať svoju šálku kávy s príchuťou pomoci, spolupatričnosti a lásky k tým najmenším a najzraniteľnejším. Občianske združenie malíček sa už po tretíkrát rozhodlo osláviť Medzinárodný deň kávy v kontexte problematiky predčasniatok, a to zapojením 54 lokálnych kaviarní a podnikov po celom Slovensku a 2 firiem v poslednom septembrovom a prvom októbrovom týždni.

Predčasne narodené deti dostanú po narodení dávku kofeínu predstavujúcu pre dospelého človeka vypitie 25 káv. „Predčasne narodené deti prichádzajú na svet nezrelé a ich schopnosti samostatne zvládať všetky funkcie organizmu sú veľmi obmedzené. Väčšina z nich potrebuje určitú podporu dýchania pomocou prístrojov a liekov,“ vysvetľuje MUDr. Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Dodáva, že už v prvých minútach života im lekári podávajú kofeín na podporu schopnosti samostatne dýchať. „Kofeín navyše podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo,“ zdôrazňuje účinky kofeínu u týchto bábätiek. Podľa jej slov kofeín zlepšuje dlhodobú prognózu predčasniatok, podporuje priaznivý neurologický vývoj, preto je kofeín jedným z najčastejšie používaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete.
Foto: OZ Malíček

Od pondelka 23. septembra do nedele 6. októbra 2024 budú môcť návštevníci vo svojej obľúbenej kaviarni, pražiarni či v inom obľúbenom podniku, ktorí sa do projektu zapojili, venovať príspevok na pomoc predčasne narodeným deťom do označenej krabičky. Celý výťažok bude v rámci verejnej zbierky použitý na nákup dýchacích prístrojov pre tieto bábätká do nemocníc.

„Predčasne narodené dieťa nie je „len“ malý novorodenec,“ objasňuje skorý príchod na svet každého 13. dieťaťa na Slovensku Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ malíček, ktoré už 13 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku a, okrem iného, svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí. „Predčasný pôrod so sebou nesie viacero problémov, s ktorými sa musia tieto deti pasovať a mnohé z nich si do svojich životov nesú malé či závažné následky tohto skorého príchodu na tento svet. Aj vďaka kofeínu im však moderná medicína pomáha, aby sa základné životné funkcie naštartovali a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život,“ uzatvára predsedníčka združenia, ktorá je taktiež mamou predčasne narodeného syna v 26. týždni tehotenstva.

***
Viac sa o kampani dozviete na webe (www.malicek.sk) a sociálnych sieťach malíčka.

Komentáre