Zdravie

IPčko: Neriešenie bolesti duše môže mať vážne následky

"V prvom polroku tohto roka mali na linkách pomoci a v krízových službách IPčka 1394 pomáhajúcich a krízových intervencií, ktoré sa týkali pokusov o ukončenie života."

TASR, 10. septembra 2024 11:35
Na snímke riaditeľ Občianskeho združenia IPčko Marek Madro počas tlačovej konferencie Občianskeho združenia IPčko. Foto: TASR Pavol Zachar

Neriešenie bolesti duše môže mať vážne následky. Poukázalo na to občianske združenie (OZ) Ipčko pri príležitosti utorkového Svetového dňa prevencie samovrážd. Deň podľa nich opakovane ukazuje, že duševné zdravie by ľudia nemali brať na ľahkú váhu. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z OZ IPčko.

V prvom polroku tohto roka mali na linkách pomoci a v krízových službách IPčka 1394 pomáhajúcich a krízových intervencií, ktoré sa týkali pokusov o ukončenie života. "Pri myšlienkach na samovraždu to ešte bolo násobne viac, a to 8236 kontaktov. Bola to druhá najčastejšia téma, s ktorou sa na nás ľudia obracali," povedal riaditeľ IPčka Marek Madro.

Tento rok si za hlavný odkaz združenie zvolilo "Nezostávaj v tom osamote a hovor so mnou". O samovraždách sa podľa IPčka v spoločnosti stále mlčí a je to téma, o ktorej sa nielen Slováci boja nahlas hovoriť.

"Až polovica tých, ktorí sa na nás obracajú s myšlienkami na samovraždu alebo u ktorých už riešime aj samotné pokusy, sú práve deti a mladí do 24 rokov," ozrejmil Madro. Duševné zdravie mladých je podľa združenia naďalej v kritickom stave a možnosti dostupnej psychologickej pomoci sa nezlepšujú. Podotklo, že jedným z najdôležitejších krokov, ako predchádzať samovraždám, je otvorená komunikácia.

Výzva IPčka "Hovor so mnou" preto aj tento rok nabáda všetkých, ktorí majú pocit, že už ďalej nevládzu, aby sa nebáli rozprávať o duševnom zdraví a vyhľadali podporu pre seba alebo svojich blízkych. "Ak sa na vás niekto obráti s takýmito ťaživými pocitmi, zachovajte pokoj. Pýtajte sa otvorené otázky, pozorne počúvajte - bez posudzovania či zľahčovania - a v prípade potreby spoločne vyhľadajte odbornú pomoc," ozrejmil Madro.

Združenie podotklo, že k dispozícii sú vždy aj ich psychológovia, ktorí poskytujú krízovú psychologickú pomoc nonstop, bezplatne a anonymne. "V týchto dňoch však zároveň prosia o trpezlivosť, keďže ich kapacity sú obmedzené," dodalo.

Súčasťou osvety IPčka o téme samovrážd a pomoci na ich prevenciu je aj kampaň Máš dosť životov? či kampaň Bodkočiarka. Počas nej ľudia 10. septembra zdieľajú na sociálnych sieťach fotografie a videá so symbolom bodkočiarky, ktorý hovorí, že aj v časoch najväčšieho zúfalstva sa príbeh daného človeka ešte nemusí skončiť.




Komentáre