Zdravie

Je spojenie medzi rakovinou a telefonovaním? Toto zistili vedci

"Napriek obrovskému nárastu používania bezdrôtových technológií sa v zodpovedajúcej miere nezvýšil počet prípadov rakoviny mozgu."

TASR, 5. septembra 2024 8:08
Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková
Londýn
Medzi používaním mobilných telefónov a zvýšeným rizikom rakoviny mozgu nie je spojenie. Vyplýva to z novej metaštúdie, ktorú nechala vypracovať Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Napriek obrovskému nárastu používania bezdrôtových technológií sa v zodpovedajúcej miere nezvýšil počet prípadov rakoviny mozgu, uvádza štúdia zverejnená v utorok. Platí to aj u ľudí, ktorí telefonujú dlho alebo mobilné telefóny používajú viac ako desať rokov.

Záverečná analýza skúmala 63 štúdií vydaných v rokoch 1994 – 2022. Hodnotiteľmi boli odborníci z 11 organizácií z desiatich krajín, medzi ktorými bol aj austrálsky úrad na ochranu pred radiáciou.

Metaštúdia hodnotila účinky rádiofrekvencie používanej mobilnými telefónmi, televízormi, elektronickými detskými pestúnkami a radarmi, uviedol profesor Mark Elwood, ktorý sa na Aucklandskej univerzite zaoberá epidemiológiou rakoviny. Metaštúdia skúmala rakovinu mozgu u dospelých a detí, rakovinu hypofýzy, slinných žliaz a leukémiu a tiež riziká spojené s používaním mobilných telefónov, rádiostaníc alebo vysielačov a vystavenie žiareniu pri práci. Ostatné typy rakoviny budú hodnotené samostatne.

"Žiadna zo skúmaných hlavných otázok nepreukázala zvýšené riziko," vyhlásil Elwood.

Metaštúdia podporuje závery podobných predchádzajúcich štúdií. WHO a ďalšie medzinárodné zdravotnícke organizácie v minulosti uviedli, že neexistuje jednoznačný dôkaz škodlivého vplyvu žiarenia používaného mobilnými telefónmi na ľudské zdravie, žiadali však ďalší výskum. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) tento druh žiarenia v súčasnosti zaraďuje do triedy 2B s označením "potenciálne karcinogénny". Agentúra túto triedu používa vtedy, keď súvis so vznikom rakoviny nedokáže vylúčiť.

Poradná skupina IARC žiadala čo najskoršie preskúmanie klasifikácie. Dôvodom sú nové údaje, ktoré sa objavili od jej posledného prehodnotenia v roku 2011.

WHO zverejní svoje hodnotenie počas prvého štvrťroka 2025.









Komentáre