Zdravie

Odborníci: Poruchy príjmu potravy sa u športovcov vyskytujú častejšie

"Problémom býva aj prostredie výkonnostného športu, ktoré normalizuje chudnutie."

TASR, 18. júna 2024 10:53
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V komunite aktívnych športovcov sa poruchy príjmu potravy (PPP) vyskytujú trikrát častejšie ako v bežnej populácii. Riziko vzniku ochorenia stúpa, čím viac sa kladie dôraz na hmotnosť či estetiku. Rizikovými športami sú napríklad vzpieranie, bodybuilding, judo, kde sa športovci delia podľa váhových kategórií, ale aj gymnastika, tanec, plávanie či krasokorčuľovanie, pri ktorých sa kladie dôraz na technické stvárnenie či estetickú stránku. Poukázali na to odborníci z organizácie Chuť žiť.

"Problémom býva aj prostredie výkonnostného športu, ktoré normalizuje chudnutie, vynechávanie potravinových skupín z jedálnička či udržiavanie nízkej hmotnosti za cenu straty menštruácie, a to aj v rámci detských a mládežníckych kategórií," poznamenala nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová z organizácie.

Chuť žiť na tému upozorňovala aj kampaňou Zdravé limity. Jej cieľom bolo priblížiť hranicu medzi zdravým životným štýlom a poruchami príjmu potravy. Vrcholila 2. júna počas Svetového dňa porúch príjmu potravy. "Aj obyčajná informácia o tom, že nemať menštruáciu nie je v poriadku alebo že záchvaty prejedania nie sú vinou slabej vôle, ale (okrem iného) aj nedostatku energie a živín, môže pomôcť človeku v celom procese zastaviť sa a predísť vzniku poruchy príjmu potravy," dodala zakladateľka organizácie Valentína Sedileková.

Chuť žiť je nezisková organizácia pracujúca s osobami trpiacimi poruchami príjmu potravy. Venuje sa prevencii, liečbe, osvete a destigmatizácii ochorenia. Poskytuje psychologické a nutričné poradenstvo, stacionáre pre pacientov či pre rodičov a rôzne liečebno-vzdelávacie programy.





Komentáre