Zdravie

Reuma je ochorenie na celý život

"Speváčka Edith Piaf či maliar Auguste Renoir. Okrem talentu ich rovnako ako milióny ľudí po celom svete trápilo ochorenie, ktoré väčšina ľudí pozná pod menom reuma."

Zuzana Lobotková, 12. októbra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Reuma je ochorenie, ktoré nepostihuje len starších šudí. Trpia ním aj mladí ľudia či trojročné dieťa. Ide o rozsiahlu skupinu ochorení, ktoré závažne poškodzujú kĺby a pacienta obmedzujú v pohybe. Dvanásty október je už tradične pripomienkou toho, že medzi nami žijú ľudia s reumatickými ochoreniami.

Nielen jedna choroba


Prečo vlastne vznikajú reumatické ochorenia? Príčina zatiaľ nie je známa, no úlohu zohrávajú ako genetické faktory, tak aj hormonálne zmeny či stres a fajčenie. Patrí sem viac ako 150 druhov chorôb, ktoré odborníci delia na ochorenia sprevádzané zápalom a nezápalové reumatické ochorenia. „Medzi základné zápalové reumatické ochorenia patrí juvenilná idiopatická artritída, reumatoidná artritída, psoriatická artritída a Bechterevova choroba,“ hovorí profesor Jozef Rovenský, riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch a zakladateľ Ligy proti reumatizmu.

Reumatické ochorenia znamenajú zápal kĺbu – artritída, bolesť kĺbov, opuch a následná ranná stuhnutosť. Reumatoidná artritída dominuje u žien v pomere 3:1 a v mieste zápalu kĺbu sa objavuje opuch. Dochádza tiež k pomerne rýchlemu poškodeniu bedrového kĺbu.

Bechterevova choroba (ankylozujúca spondylitída) postihuje najmä mužov do štyridsiatky. Prejavuje sa problémami v krížovej oblasti, v okolí chrbtice a ramenných kĺbov, pričom obmedzuje pri záklonoch, pridávajú sa ťažkosti aj pri otáčaní. Postupným znehybnením hrudníka sa tiež človek stáva viac náchylný na infekty dýchacích ciest.

Juvenilná idiopatická artritída je najčastejším reumatickým ochorením u detí do 16 rokov. Toto ochorenie je jednou z najčastejších chronických chorôb v detskom veku vôbec – ročne postihne približne 90 zo sto tisíc detí.

Bolesť aj izolácia


„Ochorenia sú často bolestivé, nepriaznivo ovplyvňujú funkčné schopnosti a kvalitu života pacientov. Niektoré z týchto ochorení spojiva postihujú aj iné orgány. Psoriatická artritída postihuje asi 5 – 10 percent chorých na psoriázu,“ dodáva profesor Rovenský. Okrem kĺbov môže zápalové reumatické ochorenie postihnúť srdce, pľúca, obličky, ale aj kožu.

Na bolesť nadväzujú poruchy spánku či obmedzenia v obľúbených aktivitách. Ochorenie teda negatívne vplýva na životný štýl pacienta. Môže znamenať aj úplnú invaliditu pacienta, stratu zamestnania a ovplyvnenie jeho sociálnej situácie, či odkázanosť na pomoc inej osoby. Pacient sa teda často izoluje od zvyšku spoločnosti, a teda je potrebné aj psychologické poradenstvo jemu alebo jeho blízkym.

Skorá diagnóza je základným predpokladom na spomalenie progresu reumatického ochorenia. „Treba myslieť na to, že medzi včasným odhalením choroby a správnym terapeutickým zásahom je priama úmera,“ hovorí profesor Jozef Rovenský. Liečba je dlhotrvajúci proces, ktorý si vyžaduje spoluprácu pacienta, reumatológa, prípadne ďalších špecialistov (fyzioterapeuta, balneológa, neurológa a iných).

V terapii sa používa napríklad liečba glukokortikoidmi spolu s ďalšou bazálnou liečbou, kedy sa pacientovi podávajú lieky vplývajúce na potlačenie rozvoja ochorenia. V prípade Bechterevovej choroby sa používajú nesteroidové antireumatiká. Významným pokrokom v terapii zápalových reumatických ochorení za posledných desať rokov je biologická liečba. Vedci identifikovali látky, ktoré zápal spúšťajú, a bologickým liekom sa tieto látky neutralizujú, čo má za následok potlačenie zápalovej reakcie a jej následkov. Všetko pre to, aby dokázali pacienti s reumatickými ochoreniami opäť viesť normálny život.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre