Zdravie

Radíme: Očkovanie je dôležité, aby sa v populácii nešírili vírusy

"K veľmi nákazlivým chorobám, proti ktorým sa na Slovensku povinne očkuje, patria napríklad osýpky."

TASR, 29. júna 2020 11:13
Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský
Bratislava 29. júna (TASR) – Vysoká zaočkovanosť je dôležitá pre budovanie kolektívnej imunity, aby sa nebezpečné vírusy nemohli v populácii šíriť ďalej. Hovorí to epidemiologička Zuzana Krištúfková.

K veľmi nákazlivým chorobám, proti ktorým sa na Slovensku povinne očkuje, patria napríklad osýpky. „Každý človek, ktorý je na ochorenie vnímavý, teda ho neprekonal alebo naň nie je očkovaný, a stretne sa s niekým, kto má v sebe vírus osýpok, ho tiež dostane,“ tvrdí Krištúfková. Epidémia osýpok sa vyskytla aj v roku 2019 na východe Slovenska.

„Vtedy tam bolo veľa neočkovaných detí, ktoré ochoreli. Objavil sa aj prípad dieťaťa, ktorého dvaja starší súrodenci boli očkovaní, no najmladšie dieťa matka nedala zaočkovať pre obavy z nežiaducich účinkov,“ rozpráva hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. „Staršie deti chodili do kolektívu a nakazili sa pneumokokom, ktorý spôsobuje všetky detské 'soplíky a kašlíky'. Keď ho priniesli domov, ony pneumokokové ochorenie prekonali soplíkom a kašlíkom, no najmladšie dieťa dostalo zápal mozgových blán so zápalom mozgu. Ten spôsobil ťažké poškodenie mozgu a dieťa je dnes ležiaci pacient,“ priblížila Prokopová. Dodala, že keby dieťa bolo očkované, priebeh ochorenia uňho mohol byť miernejší a k ťažkému poškodeniu nemuselo dôjsť.

Pediater a imunológ Miloš Jeseňák spomína aj prípad trojročného dievčaťa, ktoré nebolo očkované, dostalo hemofilovú meningitídu a ohluchlo, dieťaťa neočkovaného proti pneumokokom, ktoré dostalo ťažký zápal pľúc s hnisavým abscesom, či mladého muža, ktorý nebol očkovaný proti pneumokokom a po vybratí sleziny zomrel na ťažkú sepsu, ktorá je častou príčinou smrti po nezvládnutej infekcii.

Mnohé ochorenia, proti ktorým existuje vakcína, no očkovanie nie je povinné, ako napríklad chrípka či meningokoková meningitída, ktorá tiež spôsobuje zápal mozgových blán, môžu podľa lekárov vyvolať viaceré závažné komplikácie, preto je vhodné dať sa zaočkovať. Lekár musí dôsledne zvážiť očkovanie pacientov s niektorými chronickými a imunitnými ochoreniami či alergiami, no u iných skupín pacientov je odporúčané očkovanie ešte dôležitejšie, pretože majú väčšie riziko nákazy niektorými ochoreniami. Napríklad u pacientov s istými reumatickými ochoreniami je podľa Jeseňáka veľmi potrebné očkovanie proti ľudským papilomavírusom (HPV). Tiež existujú vakcíny, ktoré sú povinné pri cestovaní do konkrétnych krajín, napríklad vakcína proti žltej zimnici. „Jediná nebezpečná vakcína je tá, ktorá nebola podaná,“ povedal Jeseňák.

Komentáre