Zdravie

Proti detskej obrne zaočkujú v Pakistane takmer 40 miliónov detí

"V rámci poslednej tohtoročnej fázy dlhodobej očkovacej kampane, ktorá má potrvať päť dní, vyrazilo do terénu viac ako 270.000 zdravotníkov."

TASR, 13. decembra 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský
Pakistan spustil v pondelok ďalšiu fázu vakcinácie proti detskej obrne, v rámci ktorej chcú zaočkovať takmer 40 miliónov detí mladších než päť rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

V rámci poslednej tohtoročnej fázy dlhodobej očkovacej kampane, ktorá má potrvať päť dní, vyrazilo do terénu viac ako 270.000 zdravotníkov. Ich bezpečnosť zaisťujú príslušníci pakistanskej armády, polície a polovojenských jednotiek, keďže vakcinačné tímy sa opakovane stávajú terčom útokov islamistov.

Očkovaciu látku v podobe kvapiek má dostať približne 38,7 milióna detí, uviedli pakistanské médiá.

Pakistan je jednou z trojice krajín sveta, kde sa ešte stále vyskytuje detská obrna. Zvyšnými sú susedný Afganistan a africká Nigéria.

Pakistanské úrady chcú výskyt tohto nebezpečného ochorenia v krajine úplne eliminovať, čo sa im postupne darí aj napriek hrozbám fundamentalistického hnutia Taliban, podľa ktorého týmto spôsobom Západ tajne sterilizuje pakistanské deti. Očkovacie kampane financuje OSN.

V Pakistane tento rok zaznamenali len osem prípadov detskej obrny, zatiaľ čo v roku 2014 to bolo vyše 300. Najviac rozšírená je v hornatých oblastiach v blízkosti hraníc s Afganistanom, ktoré až donedávna ovládali islamskí militanti napojení na al-Káidu. Očkovanie preto prebieha aj v koordinácii s afganskými úradmi.

Komentáre