Zdravie

Povedzte stop nočnému pomočovaniu

"Nástup do školy môže byť pre deti stresujúci. Dieťa má na svojich pleciach nielen aktovku plnú kníh, ale aj starosti. Niektoré zápolia aj s tým, že sa v noci občas pomočujú. "

Zuzana Lobotková, 3. októbra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Nočné pomočovanie je opradené tajomstvami. Veľa rodičov si myslí, že sa objavuje iba u detí, ktoré žijú v psychickej nepohode (nezhody v rodine, zlá atmosféra v školských zariadeniach a iné). Opak je však pravdou – pomočovanie sa nevyhýba ani šťastným deťom žijúcim v harmonickom domove. Príčina je často fyziologická. Ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom.

Hlavne bez výčitiek


Kontrolovať výdaj moču počas dňa je väčšina detí schopná okolo tretieho roku života a neskôr to zvládnu aj v noci. Nočná enuréza (pomočovanie) znamená únik moču počas spánku u detí starších ako päť rokov. Dôležité je nečakať s návštevou lekára.

„Nočné pomočovanie je veľmi rozšíreným problémom. Netreba však čakať, kým z neho dieťa vyrastie. Za ten čas sa môže poškodiť traumou jeho psychika a spôsobí mu to problém na celý život. Ročne sa na nočné pomočovanie spontánne vylieči iba u 1-2 detí z 10, ktoré majú tento problém. Ba dokonca, v dvoch percentách prípadov pretrváva problém nočného pomočovania aj v dospelosti," hovorí detská psychiatrička, Terézia Rosenbergerová.

Táto situácia je pre dieťa pomerne stresujúca, je teda dôležité, aby boli rodičia v pohode. „Pomočovanie vyvoláva u dieťaťa pocit hanby a strachu z odhalenia. Nemôže totiž spať u kamaráta, nemôže chodiť na školské výlety, navštevovať školu v prírode... Štúdie dokázali, že deti s pomočovaním sú zmätené, nahnevané, depresívne a môžu mať veľké ťažkosti pri kontakte s kamarátmi a pri plnení si školských povinností," dodáva Terézia Rosenbergerová.

Nastavte dieťaťu správny režim


Pri odstraňovaní nočného močenia je dôležité nastaviť dieťaťu správny režim. Do školy mu nabaľte aj vodu, aby neprišlo domov smädné. Popoludní obmedzte príjem tekutín, večer by to nemalo byť viac než pár hltov čistej vody. Dôležitý je aj pravidelný čas odchodu do postele. Vyvetraná izba, ľahká prikrývka a oddychové aktivity. To je cesta k pokojnému spánku.

Vycikať a spať – tak znie známe pravidlo. Počas dňa by malo chodiť na záchod každé dve až tri hodiny, večer tesne pred spaním. Skúste si viesť záznamy o tom, koľko dieťa cez deň vypilo tekutín a koľkokrát bolo na toalete. Tieto informácie sú dôležité aj pre lekára. Problém neriešte budením dieťaťa počas noci. Môže to ovplyvniť jeho pozornosť v škole. Radšej si nechajte poradiť od lekára, ktorý pri neúspechu režimových opatrení môže navrhnúť medikamentóznu liečbu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre