Zdravie

Potraviny tejto zimy: Toto by na vašom tanieri nemalo chýbať

"Dajte si prestávku od tradičných pochúťok a radšej stavte na jedlá, ktoré sú v zime najprospešnejšie. "

Zuzana Lobotková, 25. decembra 2016 8:00
V zime je vhodné konzumovať aj brusnice. Foto: TASR/AP
Táto časť roka je perfektná na dobiehanie konzumácie ovocia a zeleniny, ktoré proste k zime patria. Pozrite sa na zoznam desiatich potravín, ktoré by ste mali mať na svojom tanieri práve teraz, keď sú dni krátke a počasie chladné.

Ružičkový kel


Ružičkový kel je známy vysokým obsahom zlúčeniny obsahujúcej síru, ktorá je zodpovedná za jeho výraznú vôňu. Táto malá zelenina pripomínajúca kel prináša ochranné účinky pred rakovinovými ochoreniami. Okrem toho predstavuje dobrý zdroj vitamínov C a K, železa a kyseliny listovej.

Morčacie mäso


Morčacina v sebe má veľa vitamínov skupiny B, ktoré sú potrebné na premenu jedla na energiu, ale aj selénu a zinku na posilnenie imunity. Je to ľahké mäso s vysokým obsahom bielkovín, je v ňom však aj tryptofán aminokyselín, ktorý je potrebný v mozgu na tvorbu hormónov serotonín (ktorý ovplyvňuje náladu) a melatonínu (ktorý má vplyv na spánkový cyklus).

Tekvica


Skvelá je do polievok, koláčov alebo ako príloha, či už pečená alebo ako pyré. Tekvica získava svoju farbu z betakaroténu, ktorý sa mení na vitamín A a napomáha k zdravej pokožke, očiam a imunite. Betakarotén predstavuje aj významný antioxidant, ktorý odbúrava voľné radikály a ich škodlivé účinky z tela.

Brusnice


Toto ovocie patrí k zime ale je príliš kyslé, aby sa jedlo surové. Varí sa z neho džem, omáčky a iné sekundárne produkty, väčšinou s pridaním cukru. Charakteristické sú vysokým obsahom vitamínu C a antioxidačných polyfenolov, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení a bojujú s vysokým krvným tlakom.

Granátové jablko


Naporcovať ho nie je zábavné, ale stojí to za to. Pod červenou šupkou sa ukrývajú plody pripomínajúce drahokamy, ktoré môžete jesť len tak alebo do omáčok. Granátové jablko obsahuje veľa vitamínu C, ale aj draslík, vitamín K a kyselinu listovú. Dokonca vraj prospieva zdraviu srdca tým, že zlepšuje cholesterol a chráni zlý cholesterol pred oxidáciou.

Jablká


Typický plod jesene, z ktorého sa tešíme aj teraz v zime. Jablká obsahujú veľa pektínu, čo je vláknina napomáhajúca viazať cholesterol v črevách a odstraňuje ho z tela.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Losos


Samozrejme vieme, že losos nie je zelenina ani ovocie. Zdravotné benefity mastných rýb sú však už dlho známe. Dve porcie lososa týždenne predstavujú asi 30 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu D. Jeho úroveň sa v zime v tele znižuje, keďže nemáme dostatok slnečného svetla. Vitamín D je dôležitý pre zdravie kostí, silnú imunitu, bojuje so sezónnou afektívnou poruchou a poklesom nálady.

Škorica


Mletá škorica je dobrý zdroj vápnika a železa, pomáha vašej imunite a pri produkcii zdravých červených krviniek. Spolu s muškátovým orieškom a klinčekmi patria k hrejivým vôňam zimy. Okrem toho napomáha aj znižovať hladinu cukru v krvi.

Cvikla


Cvikla je skvelým nástrojom na detoxikáciu pečene a zároveň znižuje krvný tlak. Táto jasne purpurová zelenina patrí k jeseni a zime. Svoju farbu získala z látky zvanej betakyanín, ktorá v tele vystupuje ako silný antioxidant a chráni telo pred srdcovými ochoreniami a niektorými druhmi rakoviny.

Artičoky


Artičoky obsahujú viac železa než akákoľvek podobná zelenina a majú v sebe aj vysokú hladinu inulínu, čo je nestráviteľná vláknina slúžiaca ako probiotikum. Probiotiká kŕmia dobré baktérie v črevách a pomáhajú zlepšovať imunitu a zdravie tráviaceho systému.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Aj na Vianoce možno jesť zdravo, pripomína odborník
Pozor na nedostatok slnka. Spôsobuje krátkozrakosť
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende

Komentáre