Zdravie
Aj na Vianoce možno jesť zdravo, pripomína odborník
TASR, 15. decembra 2016 12:00
Aj pri pečení možno použiť jednoduché postupy, vďaka ktorým bude vianočné pečivo ľahšie. Ak chce človek predísť konzumácii príliš veľkého a energeticky vysokého príjmu počas Vianoc, okrem veľkosti porcií bude dôležitým opatrením aj správny výber surovín. "Skúste pri vianočnom pečive znížiť obsah energie v zákuskoch a množstvo tukov a cukrov. Urobiť tak môžete napríklad náhradou masla kvalitným margarínom alebo sladidlom,“ hovorí Minárik.
Dôležitý je aj pitný režim, ktorého základom je minerálna a pramenitá voda. Zásaditá minerálna voda pomáha aj pri trávení. Pravidelným prísunom tekutín sa dá nielen zabrániť vianočnej únave či bolestiam hlavy, ale aj zaplniť žalúdok a zjesť tak menej koláčov. K tradičnej pohode patria aj osviežujúce nealkoholické nápoje. Odborník však pripomína, že nemusí človek sám vypiť celú fľašu.
Ani nízkokalorické produkty sa nemôžu konzumovať v neobmedzenom množstve. Strava by mala byť predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť spestrením v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom. „Potraviny či nápoje s označením „light“ nemajú zoštíhľujúci účinok, no sú lepšou voľbou z hľadiska kontroly energetickej rovnováhy. Mnohé štúdie dokázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, majú lepšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ vysvetľuje Minárik.
ODPORÚČAME TIEŽ:
Vianočnú výzdobu je možné vytvoriť z cestovín aj utierok
Oči v zime ohrozuje vysušovanie aj snežná slepota
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie